Kit autodiagnòstic

Llum verda a la venda en farmàcies de la prova del VIH sense prescripció mèdica

És un dispositiu similar al que utilitzen els diabètics o les dones en les proves d'embaràs

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les proves per a l'autodiagnòstic del VIH arriben a les farmàcies sense necessitat de prescripció mèdica, tal com va acordar al desembre el Consell de Ministres a proposta de la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat. Són uns dispositius similars als que utilitzen els diabètics o les dones per saber si estan embarassades, i permeten la privacitat per a qui es vulgui fer la prova a casa.

Després d'aquesta autorització per part de Sanitat, Espanya s'uneix a França i el Regne Unit, on aquest kit d'autodiagnòstic ja estava disponible a les farmàcies sense prescripció mèdica.

En concret, el Govern va aprovar un reial decret que modifica la legislació de productes sanitaris per a diagnòstic in vitro, amb el qual s'elimina la necessitat de prescripció per a la venda dels productes d'autodiagnòstic del VIH. A més, es permet la publicitat dirigida al públic d'aquests productes.

Facilitar l'accés

A Espanya, un elevat nombre de persones que presenten infecció per VIH desconeix que està infectada, i el diagnòstic tardà de la infecció és un dels principals obstacles de la resposta a aquesta epidèmia, ja que augmenta la morbimortalitat associada i disminueix la resposta al tractament.

Notícies relacionades

Per això, per facilitar l'accés a fer-se la prova, s'ha modificat la reglamentació per eliminar l'exigència de prescripció en la seva dispensació.

Els productes sanitaris per a autodiagnòstic del VIH no han estat disponibles al mercat europeu fins fa poc. Actualment, però, ja hi ha productes que han obtingut el marcat CE i que es comercialitzen al Regne Unit i a França.

Temes:

Farmàcies Sida