Anar al contingut

Investigació

Una prova en sang obre la via a detectar vuit tipus de càncer

Els científics estimen que el cost d'aquest examen podria pujar a uns 400 euros

El Periódico

Un equip internacional d'investigadors ha desenvolupat una prova de sang no invasiva que podria permetre la detecció precoç de vuit tipus comuns de càncer, segons publica un article de la revista Science.

La descripció d'aquesta prova, basada en una anàlisi combinada d'ADN i proteïnes, és el resultat del treball d'un equip liderat per Joshua Cohen, del Centre Ludwig d'Investigació del Càncer, a l'Escola de Medicina de la Universitat Johns Hopkins, Baltimore (EUA).

El diagnòstic del càncer abans que es produeixi metàstasi és una de les claus per reduir les morts per aquesta malaltia en el futur, assegura Science.

Aquest nou mètode de diagnòstic està en principi dissenyat per intentar detectar el càncer d'ovari, fetge, estómac, pàncrees, esòfag, colorectal, pulmó i mama.

En concret, CancerSEEK, com s'ha denominat aquesta prova, analitza mutacions en 16 gens que estan vinculades a diferents tumors, així com 10 biomarcadors de proteïnes circulants en sang.

Els investigadors van estudiar un total de 1.005 pacients que havien sigut diagnosticats amb vuit tipus comuns de càncer premetastàsic diagnosticats a partir dels símptomes de la malaltia.

El treball també va incloure l'estudi a 850 individus sans.

Així, els científics van aconseguir que aquest test detectés càncer amb una sensibilitat d'entre el 69% i el 98% --depenent del tipus de tumor-- en aquests més de 1.000 pacients.

A més, van constatar que la probabilitat que una persona sana rebi un resultat fals positiu "és molt baixa".

Per als responsables d'aquest treball, l'objectiu final de CancerSEEK és detectar el càncer abans que la malaltia sigui simptomàtica.

Els científics estimen que el cost d'aquest examen de sang únic podria ser inferior als 500 dòlars (408 euros), xifra que suposa una quantia comparable o més petita que algunes de les proves de revisió actuals, com la colonoscòpia per al càncer de còlon. 

0 Comentaris
cargando