L'obesitat també augmenta el risc de patir demència

L'acumulació de greix a l'abdomen ja s'associava a diabetis, hipertensió i apnea del son

Els metges suggereixen incorporar jocs intel·lectuals com escacs o sudokus i aprendre a tocar un instrument musical

FACTOR DE RISC.L’obesitat augmenta la probabilitat de defunció i de contraure malalties greus.

FACTOR DE RISC.L’obesitat augmenta la probabilitat de defunció i de contraure malalties greus. / AP / KIRSTY WIGGLESWORTH

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Els hàbits de vida saludables, que inclouen l’exercici físic i una dieta sana, són una protecció davant el deteriorament cognitiu que precedeix la demència, adverteix la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN). Un 6% de la població espanyola pateix demència en diferents graus, amb clara tendència a l’increment.

L’obesitat s’associa, com a causa directa o factor influent, a les principals malalties vinculades amb el sistema cardiovascular, endocrí o respiratori, entre aquestes hipertensió arterial, diabetis, alts nivells de colesterol a la sang i apnees del son.

Els últims anys, l’acumulació excessiva de greix corporal, en especial a la zona de l’abdomen, s’ha relacionat amb el risc de deteriorament cognitiu, pèrdua de memòria accelerada i demència, indica la SEEN. «Els pacients que pateixen obesitat a l’etapa mitjana de la vida, cap als 50 anys, presenten un risc superior de patir demència que els individus amb pes normalitzat», indica la doctora Irene Bretón, presidenta de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició . Moltes vegades, aquest procés s’inicia, entre altres factors, amb un deficient reg sanguini cerebral.

L’obesitat és una malaltia crònica que des de fa anys mostra una tendència a expandir-se de manera epidèmica al món, fins a convertir-se en un dels reptes de resolució més difícil en l’àmbit de la salut pública. Això és així no només als països desenvolupats, sinó també en àmplies zones del planeta dominades per la pobresa, segons recullen els últims informes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Està demostrat que com més baix és el poder adquisitiu d’un col·lectiu, més hipercalòrica és la seva dieta, atès el preu més baix dels aliments precuinats basats en hidrats de carboni i les carns i salses en les quals predomina el greix. En paral·lel, aquests individus amb prou feines consumeixen peix, carns poc grasses, fruites i verdures, aliments molt més cars que els esmentats anteriorment.

A Espanya pateix sobrepès un 39,4% de la població –aquest concepte antecedeix al diagnòstic d’obesitat–, mentre que un 22% de les persones adultes han desenvolupat obesitat, malaltia que es caracteritza per un excés de pes vinculat fonamentalment a l’acumulació de greix. No és obesa la persona que ha desenvolupat una musculatura excepcional.

Notícies relacionades

TRUCS PER CANVIAR D’HÀBITS / La Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició suggereix senzills canvis d’hàbits que poden frenar un incipient sobrepès i fomentar l’agilitat mental, entre aquests: controlar la mida de les racions les hores dels àpats procurant que tendeixin a disminuir; caminar com a mínim 30 minuts al dia amb pas lleuger; menjar cada dia cinc racions de fruita o verdura; reduir l’opció pels plats precuinats d’envasat industrial, com també el consum de fregits i arrebossats; menjar a poc a poc i evitar fer-ho al davant del televisor, ja que en aquestes circumstàncies és molt fàcil superar la proporció d’aliment que es pensava degustar.

Beure aigua, evitar el tabac, i moderar el consum de sucre i les begudes ensucrades són altres consells que, de manera indirecta, contribueixen a mantenir un pes correcte i una òptima salut cognitiva, indiquen neuròlegs i endocrinòlegs. Mantenir la ment activa mitjançant la lectura, els jocs intel·lectuals (escacs, encreuats, trencaclosques o sudokus); aprendre a tocar un instrument musical o estudiar un idioma són altres consells plantejats pels metges per a aquells que pretenen mantenir el pes corporal sota control i allunyar el deteriorament neurològic que arriba abans que la demència.