Investigació

Nova via per tractar la fallida hepàtica fulminant per sobredosi de paracetamol

Ara el tractament es limita a les primeres vuit hores després de la ingestió, però científics espanyols treballen en una alternativa

zentauroepp41351742 pastillas gen ricas del medicamento paracetamol171218110840

zentauroepp41351742 pastillas gen ricas del medicamento paracetamol171218110840

3
Es llegeix en minuts

La fallida hepàtica fulminant es produeix amb una sobredosi per paracetamol i hi ha tractament, però es limita a les primeres vuit hores després de la ingestió. Ara, científics espanyols han identificat en ratolins una nova via per tractar aquesta afecció més enllà d'aquest període i evitar així trasplantaments de fetge.

En la fallida hepàtica fulminant per paracetamol el fetge està absolutament deteriorat i és incapaç de realitzar les seves funcions metabòliques, com la d'eliminar tòxics, fonamental, per exemple, perquè no es produeixi encefalopatia hepàtica -la incapacitat del fetge de filtrar tòxics provoca pèrdua de la funció cerebral.

La ingesta de paracetamol en dosis petites i adequades es metabolitza sense problemes al fetge, però si aquesta és de quatre grams diaris durant una setmana o, en determinats casos, durant una finestra més curta de temps, poden aparèixer els problemes.

L'opció, el trasplantament

S'estima que més de 60 milions de persones consumeixen paracetamol setmanalment als EUA i aproximadament 30.000 ingressen a l'any amb fallida hepàtica induïda per sobredosi de paracetamol.

La teràpia estàndard és el tractament amb l'antioxidant N-acetilcisteïna, però en les primeres vuit hores després de la ingesta; a partir d'aquest període, l'única opció si el pacient no evoluciona és el trasplantament de fetge, assenyala en una nota el CIC bioGUNE, Centre d'Investigació Cooperativa en Biociències.

Al voltant del 29% dels pacients amb insuficiència hepàtica aguda induïda per paracetamol se sotmeten a trasplantament de fetge; a Europa, el 9%, i a Espanya, el 5,6% (a Espanya el paracetamol és el segon medicament més consumit, darrere de l'omeprazol; segons dades de l'INE, el 2013 se'n van vendre 32 milions d'envasos).

Als EUA el paracetamol es ven als súpers

Per això, existeix una clara necessitat de definir tractaments nous efectius més enllà de les vuit hores, assenyala a Efe Malu Martínez-Chantar, del CIC bioGUNE i una de les responsables d'aquest treball, que afegeix que la incidència és molt més alta als EUA que, per exemple, a Espanya perquè allà el paracetamol es ven en supermercats; aquí, fins i tot sense recepta obligatòria, hi ha més control.

Per aquesta investigadora, "el paracetamol també ha de ser utilitzat com tots els medicaments, amb molt de compte", si no pot causar fallida hepàtica fulminant, i la via que habitualment utilitza el fetge per metabolitzar aquest medicament es pot desviar i provocar la generació de molècules que poden ser "molt perjudicials".

Aquestes molècules ataquen sobretot el mitocondri, l'orgànul més important des del punt de vista energètic de la cèl·lula.

Al mitocondri hi ha una proteïna anomenada MCJ i aquesta està relacionada amb l'activitat de la primera: els investigadors van constatar que quan existeix fallida hepàtica fulminant per paracetamol els nivells d'aquesta proteïna al fetge augmenten.

Això provoca que s'inhibeixi -es freni- l'activitat del mitocondri, fet que ocasiona al seu torn, entre altres, que no es produeixi ATP, molècula energètica per excel·lència utilitzada per a tot el que té a veure amb l'àmbit cel·lular" i implicada en funcions com el moviment muscular.

El que van veure els investigadors és que amb l'ús de teràpia gènica es pot silenciar el gen que produeix MCJ; per aconseguir-ho, van introduir en nanopartícules un inhibidor molecular que bloqueja l'expressió d'aquest gen i s'evita, així, que la citada proteïna augmenti i es produeixi dany al mitocondri i, per tant, dany hepàtic fulminant.

Provat amb ratolins

Els investigadors van tractar ratolins amb sobredosis de paracetamol 4, 9 i 24 hores després de la ingesta i en totes les ocasions van veure que el dany es revertia amb teràpia gènica; el següent pas, portar aquesta investigació a assaig clínic (la primera fase podria començar a finals del 2018 als EUA).

Notícies relacionades

Aquest descobriment està patentat pel CIC bioGUNE i la Universitat de Vermont (EUA) i la seva aplicació es podria estendre a altres malalties del fetge com la cirrosi o fetge gras.

Els resultats es publiquen  Nature Communications Nature Communicationsi també hi participen l'Hospital Marqués de Valdecilla (Santander), Hospital Virgen de la Victoria (Màlaga), Institut d'Investigació en Biomedicina (Barcelona), Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties hepàtiques i Digestives (CIBEREHD) i Escola de Medicina de la Universitat de Vermont.