CRISI HIVERNAL

La grip avança en nens de 0 a 4 anys a Catalunya

La infecció respiratòria manté entre els adults nivells allunyats de l'epidèmia

Els metges aconsellen la vacunació a la població inclosa en grups de risc

 

  / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els símptomes de la grip estan afectant des de fa dues setmanes de forma especial els nens de 0 a 4 anys a Catalunya, concretament 120 de cada 100.00 criatures d'aquesta franja d'edat, indica el butlletí epidemiològic que difon la Conselleria de Salut. Entre la població adulta, en canvi, la infecció respiratòria hivernal afecta 45 de cada 100.000 individus sans, una dada molt allunyada dels 109 casos per 100.000 habitants que, segons ha marcat l'Organització Mundial de la Salut (OMS), suposarà aquest any l'inici de l'epidèmia gripal. Entre els nens d'entre 5 i 14 anys, la infecció afecta 64 nens de cada 100.000.

Aquestes xifres, indiquen fonts de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), reflecteixen una evolució gripal que situen en la normalitat. Com en anys anteriors, els tècnics preveuen que a principis de l'any que ve la grip arribarà a un nivell epidèmic generalitzat entre tota la població. Així va passar també l'hivern del 2016-17.

Vinculada al fred

Aquesta evolució està vinculada a la temperatura ambiental. La irrupció d'onades de fred podria accelerar la presència massiva de virus de la grip en l'ambient. Aquesta infecció respiratòria s'adquireix a l'estar en contacte amb microorganismes procedents d'un altre infectat, o per virus circulants en l'aire d'espais poc ventilats. Els transports públics i les residències d'avis són llocs considerats de fàcil transmissió de la grip.

Notícies relacionades

La detecció i el mesurament dels casos de grip la porten a terme aquest any 60 metges de família 26 pediatres que exerceixen en 43 centres d'assistència primària (CAP) distribuïts per tot Catalunya. Quan aquests professionals atenen un pacient afectat per símptomes equivalents als d'una grip, remeten mostres de mucositat d'aquests malalts als hospitals que cobreixen el control epidemiològic de la infecció, que per a l'àrea de Barcelona correspon a l'Hospital Clínic.

Aquests mesuraments proporcionen un mapa predictiu encertat i una vigilància epidemiològica acceptablement precisa. Els metges de família i Salut aconsellen la vacuna de la grip a la població inclosa en els grups de risc, que poden accedir a la immunització gratuïta al seu CAP. Aquests col·lectius inclouen els més grans de 65 anys, les dones embarassades, els pacients trasplantats i els que pateixen malalties greus que els mantenen en una situació d'immunodepressió.

Temes:

Nens Grip