Els experts en sida demanen que Espanya autoritzi el comprimit que evita la infecció del VIH

La pastilla s'indicaria a homosexuals sans que mantenen conductes sexuals d'alt risc

L'AEM accepta que la pastilla, ja estesa entre els malalts, s'administri a no infectats

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Un col·lectiu no gaire ampli d’individus –majoritàriament homes homosexuals més alguna dona transsexual– que a Espanya es calcula que reuneix unes 4.000 persones (un miler a Catalunya), mantenen de forma recurrent unes pràctiques sexuals múltiples i amb persones que ni coneixien ni tornaran a veure. Aquesta conducta implica, segons els principals estudis epidemiològics, un altíssim risc de patir una infecció del virus de la sida, un motiu suficient perquè els científics més reconeguts en la investigació d’aquesta malaltia a Espanya coincideixin a reclamar que s’autoritzi per a aquestes persones un tractament preventiu del VIH.

Més del 70% dels 800 nous infectats pel VIH registrats a Catalunya el 2016 reflectien aquest perfil: són homes homosexuals amb una vida sexual molt activa i poc estable, reticents a usar el preservatiu en les seves relacions sexuals. La tendència està generalitzada a Europa i no hi ha indicis que s’hagi de modificar, indiquen els especialistes.

La teràpia, autoritzada fa un any per a la indicació profilàctica per l’Agència Europea del Medicament (AEM), concentra en una pastilla (Truvada) dues substàncies –tenofovir i emtricitavina– que bloquegen la transcriptasa inversa, una de les portes per les quals el VIH entra a les cèl·lules humanes i s’hi replica infinitament. El comprimit va ser comercialitzat fa més d’un decenni pel laboratori Gilead per al tractament dels infectats pel VIH. Per a aquesta funció s’administra amb un tercer fàrmac.

FINANÇAMENT PÚBLIC

«El risc d’infecció es redueix en més del 90% entre els que, estant sans, prenen Truvada com a preventiu, ja sigui dues hores abans de mantenir la relació sexual de risc o en preses diàries, amb finalitat profilàctica», assegura Bonaventura Clotet, director del laboratori d’investigació en sida Irsi/Caixa i responsable de l’atenció del VIH a l’Hospital de Can Ruti, de Ba-dalona. «Estic convençut que aquesta teràpia és beneficiosa des del punt de vista mèdic, i rendible econòmicament. Crec que el Ministeri de Sanitat l’hauria d’autoritzar i finançar», afegeix Clotet.

El tractament amb Truvada té un cost mensual de 400 euros, però l’atenció d’una persona infectada pel VIH és molt superior, afegeix l’especialista. «Truvada hauria d’autoritzar-se a Espanya per a persones no infectades, però amb dues condicions –adverteix Josep Maria Gatell, responsable de l’atenció del VIH/sida a l’Hospital Clínic, de Barcelona–: sempre hi hauria d’haver la intervenció d’un metge, perquè és un medicament potent que ha de ser controlat, i només estaria indicat per als que mantenen conductes sexuals d’alt risc i es mostren decidits a prendre la medicació».

RECEPTES SOTA CONTROL

És a dir, aquesta administració hauria de quedar subjecta, segons el parer de Gatell, a un règim de receptes especial que podrien subministrar les farmàcies hospitalàries, les comunitàries o bé organitzacions centrades en l’atenció de persones afectades pel VIH, o que intenten evitar-lo, com és Checkpoint Barcelona, que ha creat un espai exclusiu per gestionar la profilaxi de la sida.

«Una vegada autoritzi la indicació preventiva de Truvada, el Ministeri de Sanitat haurà de negociar un preu, que pot ser diferent del que s’ha aplicat fins ara –afegeix Gatell–.

La patent d’aquest fàrmac està a punt de caducar i molt aviat es comercialitzarà com a genèric, cosa que podria reduir el cost del tractament a 60 o 80 euros al mes».

EL CONDÓ TAMBÉ 

L’ús profilàctic de Truvada, insisteixen els dos especialistes, no hauria de substituir el preservatiu. «El plàstic és l’únic que pot evitar les infeccions de transmissió sexual, que se segueixen produint, com l’herpes genital, la sífilis o la gonorrea», afirma Gatell.

Notícies relacionades

El Ministeri de Sanitat decidirà si autoritza la funció profilàctica de Truvada, o el seu genèric, una vegada finalitzin els estudis clínics, amb persones sanes, que s’estan desenvolupant. Checkpoint Barcelona manté el control de dos estudis, en què participen 250 i 70 individus. Anàlisis de sang prèvies i amb control periòdic, vigilància dels efectes adversos que pot causar el fàrmac i, sobretot, observació de fins a quin punt es redueixen les xifres d’infeccions previsibles, són algunes de les funcions d’aquesta organització. 

«El perfil dels nostres usuaris és majoritàriament el d’homes homosexuals, i també alguna dona transgènere, de 18 a 65 anys: una franja amplíssima», afirma el doctor Pep Coll, que atén a Checkpoint i a Can Ruti.