El 'Financial Times' descarta Barcelona en la carrera cap a l'AEM

El diari britànic afirma que l'Agència Europea del Medicament recaurà a Milà o Bratislava

Sanitat nega versemblança a la notícia i afirma que la candidatura barcelonina encapçala les favorites

1
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

La candidatura de Barcelona per acollir l'Agència Europea del Medicament (AEM) no està entre les favorites per acollir aquesta estratègica institució una vegada abandoni l'actual ubicació, a Londres, informa el diari britànic 'Financial Times', citant fonts diplomàtiques. Les opcions més ben situades en aquests moments, indica el mitjà esmentat, són Bratislava (Eslovàquia) i Milà (Itàlia), situant Barcelona en un cinquè lloc, darrere Amsterdam i Copenhaguen. El Ministeri de Sanitat ha desmentit rotundament aquesta informació, al·legant que és "tècnicament impossible" que cap de les 19 candidatures que es postulen per rebre l'AEM pugui tenir en aquests moments una informació sòlida o vàlida sobre l'elecció.

"Considerem que la informació del 'Financial Times' respon a moviments i pressions pròpies de les candidatures aspirants, en especial de la d'Itàlia --ha assegurat una font del Ministeri de Sanitat--. De fet, l'últim informe de l'AEM, que és la dada més fiable de què disposem, segueix situant Barcelona en el primer lloc entre les opcions guanyadores".

L'elecció es produirà el 20 de novembre vinent a Brussel·les i seran els caps d'Estat i de Govern dels 27 països de la Unió Europea els que decidiran el futur destí de l'EMA, una de les agències europees amb més pes polític, econòmic i científic. "Estem en el període de màxima negociació, en un procés frenètic de reunions i és previsible que hi hagi moviments polítics dirigits a desanimar l'adversari", han afegit les fonts de Sanitat.

El procés català

Notícies relacionades

La principal raó per la que Barcelona hauria quedat virtualment descartada per acollir l'AEM és el procés polític que viu Catalunya i, més concretament, la suposada declaració d'independència del 27 d'octubre passat. Aquest factor va arribar a motivar que persones vinculades a la propietat de la torre Glòries, l'edifici que acolliria l'AEM a Barcelona, es mostressin molt pessimistes fa poc sobre aquesta elecció.

"Tècnicament, Barcelona és la millor candidatura --insisteixen des del Govern espanyol--. Tant per la qualitat del seu projecte com per l'entorn científic i biomèdic de la capital catalana". La posició dels 900 empleats de l'AEM, un factor fonamental i decisiu en aquesta elecció. Aquests professionals, indiquen des de Sanitat, segueixen sent proclius a desplaçar-se a Barcelona. La candidatura de Bratislava, en canvi, citada pel 'Financial Times' com una de les possibles vencedores, genera un important rebuig entre els empleats de l'agència, indica la mateixa informació. Un dels principals requisits imposats per la UE en aquesta elecció és no perdre capital humà.