PREVENCIÓ ANUAL

Salut es proposa augmentar la vacunació antigripal de metges i embarassades

La vacuna s'oferirà als CAP des de dilluns que ve a 1.200.000 persones

La gravetat de la imminent infecció vírica és una incògnita, adverteixen els especialistes

 

  / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

La vacuna contra els virus de la grip, que els centres d'assistència primària (CAP) de Catalunya administraran a partir de dilluns que ve, no arriba a tots els sectors considerats vulnerables als quals anualment convoca la Conselleria de Salut. Els col·lectius més reticents a vacunar-se són, de forma persistent, les dones embarassades -la tardor de l'any passat es van vacunar un 3% de les gestants-, els metges i les infermeres que exerceixen en el sistema sanitari -amb prou feines un 22% es van protegir de la grip- i les persones de 15 a 59 anys que pateixen patologies cròniques susceptibles d'empitjorar greument en cas de patir la infecció respiratòria hivernal. Només un 20% dels malalts coronaris, cardíacs, oncològics, trasplantats o immunodeprimits van rebre la vacuna de la grip.

La Generalitat ha adquirit aquest any dosis per a 1.200.000 persones -300.000 menys que la tardor de l'any passat- de les quals, si es compleix la tendència de les recents temporades, se n'administrarà el 55%. Aquesta proporció, no obstant, és considerada "una bona cobertura vacunal" per part dels tècnics de Salut, que comparen positivament l'afluència aconseguida a Catalunya amb la que experimenten altres comunitats espanyoles o la resta de països europeus.

Anticossos des de la mare

A l'analitzar detalladament els sectors convocats per ser receptors de la vacuna de la grip, Salut exposa la seva preocupació. Els metges obstetres no aconsegueixen convèncer les dones embarassades de la idoneïtat de vacunar-se contra la grip. L'argument que generarien anticossos contra els virus de la grip continguts en la vacuna, i que aquests serien transmesos al fetus en formació, té menys pes entre les gestants que la seva percepció que estan fortes, són joves i no són partidàries d'injectar-se fàrmacs que creuen que poden evitar.

El raonament dels metges, en aquest cas, se centra a recordar a les embarassades que en cas de patir infecció bronquial com a conseqüència d'una grip no podran recórrer als fàrmacs amb què habitualment es tracta aquesta complicació pulmonar. Tampoc el personal sanitari és partidari de vacunar-se, encara que cada any se'ls recorda que, en ells, una grip els podria convertir en eventuals propagadors de virus als pacients als quals estan atenent.

Notícies relacionades

La subdirectora de Promoció de la Salut, Carme Cabezas, ha advertit en la presentació de l'actual vacuna que "mai" se sap per avançat quin serà el grau de virulència de l'epidèmia gripal del pròxim hivern.