Reivindicació

Els metges demanen que la cirurgia del càncer de mama inclogui bon resultat estètic

El 25% de les intervencions que conserven el pit ja reben remodelatge al quiròfan

Només els grans hospitals inclouen els retocs estètics en l'operació que extirpa el tumor

zentauroepp25477994 cancer mama171018230311

zentauroepp25477994 cancer mama171018230311

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo / Barcelona

Els cirurgians especialitzats en l’extirpació de tumors malignes de mama, sobretot els que exerceixen en alguns grans hospitals públics de Barcelona –els de Bellvitge, Sant Pau i la Vall d’Hebron, entre altres–, paren especial atenció en l’objectiu que les seves pacients surtin del quiròfan amb els dos pits estèticament harmoniosos. Això implica aplicar tècniques de cirurgia plàstica –anomenada oncoplàstia– en el mateix acte mèdic en el qual s’elimina el càncer. Es fa així en gairebé el 25% de les intervencions que conserven la part sana del pit operat.

En el 75% de la cirurgia del càncer de mama que es porta a terme a Catalunya s’opta per mantenir l’estructura del pit operat que patia el tumor –un cop eliminat–, opció que no sempre permet un bon resultat estètic. De fet, si aquestes intervencions no es complementen amb cirurgia plàstica, condueixen a un mal aspecte en el 20% de les pacients, una lletjor que, a mesura que disminueix la màxima preocupació inicial –que és la presència del càncer i el seu desig d’eliminar-lo immediatament–, va posant al descobert un malestar personal que pot arribar a condicionar la vida social i sexual de l’afectada.

Una lletjor preocupant

«Si no se’ls aplica oncoplàstia poden quedar amb desviació dels mugrons, amb un pit més gran que l’altre, alteracions de la forma de la mama operada o amb evidents asimetries entre una i l’altra», descriu la cirurgiana María Jesús Pla, responsable de la Unitat Funcional de Mama de l’Hospital del Bellvitge, centre que va impulsar a Catalunya la conveniència que els equips de cirurgia del càncer de mama valorin el resultat estètic i s’ocupin d’aconseguir-lo. «No és acceptable que una dona que està malalta de càncer de mama en una població de Catalunya amb un hospital que no disposa d’equip d’oncoplàstia quedi amb un mal resultat estètic», adverteix Pla, que insta que els cirurgians tinguin present la possibilitat de derivar aquestes pacients a un centre que disposi de recursos oncològics, quirúrgics i plàstics.

«En el 25% de les operacions en què extirpem el tumor i conservem la part sana del pit remodelem la mama amb el seu propi teixit –afegeix Pla–. Això és possible si la dona té els pits grossos. Quan no és així, els reconstruïm amb pell, greix o múscul que extraiem de l’esquena o el ventre de la pacient». Si com a resultat de la intervenció oncològica el pit que havia emmalaltit ha de perdut part de la mida, el que no patia el càncer també es reconstrueix i s’empetiteix fins a deixar les dues mames iguals i perfectament simètriques, prossegueix la cirurgiana.

El càncer de mama, del qual ahir es va celebrar el dia mundial, és la primera causa de mort entre les dones a causa de tumors malignes. Cada any es diagnostiquen prop de 27.000 nous casos a Espanya (4.600 a Catalunya). En l’actualitat, en pateixen unes 100.000 espanyoles. Quan aquests tumors es detecten en fases incipients, el 85% de les pacients hi sobreviuen i segueixen lliures de càncer cinc anys després del diagnòstic. Els programes de cribratge del càncer de mama –que s’efectua per mitjà d’una mamografia bianual– acullen cada any 280.000 dones de 50 a 69 anys a Catalunya.

En el sorgiment d’un tumor de mama intervé la mutació de diversos gens, però únicament el 5% d’aquestes formes de càncer són classificades com a genètiques hereditàries per estar motivades per uns problemes genètics específics que es transmeten entre les dones d’una mateixa família. La resta de tumors són susceptibles de prevenció.

Notícies relacionades

El Codi Europeu contra el càncer suggereix mantenir un pes saludable, lluny de l’obesitat, especialment després de la menopausa. Practicar activitat física de manera regular, especialment l’exercici aeròbic que proporciona la natació o el ciclisme. Reduir el consum d’alcohol, eliminar el de tabac i practicar la lactància materna si es presenta l’ocasió, són altres consells considerats positius per allunyar el risc de càncer de mama.

També es considera demostrada la influència de l’estrès emocional continuat en la precipitació d’un tumor maligne de la mama. L’alteració hormonal a què condueixen les situacions estressants prolongades incideixen de manera negativa en el sistema immunològic humà i en redueix les defenses davant eventuals mutacions genètiques que intervenen en l’aparició d’un càncer.