Anar al contingut

Pugna per la seu

La torre Glòries i les places hoteleres, els atractius de Barcelona per a l'EMA

La Comissió Europea ha emès aquest dissabte la seva anàlisi de les 27 ciutats candidates

El Periódico / Barcelona

La disponibilitat de la torre Glòries, l'antiga torre Agbar, com a futura seu per a l'Agència Europea del Medicament (EMA) i el gran nombre de places d'hotel són els principals atractius de Barcelona per acollir aquesta agència després del 'brexit', segons l'avaluació publicada aquest dissabte per la Comissió Europea.

L'Executiu comunitari ha emès aquest dissabte la seva anàlisi de les 27 ciutats candidates a acollir aquesta agència i l'Autoritat Bancària Europea (EBA), per a la qual Espanya no va presentar cap oferta, una anàlisi "objectiva" i que no fa cap "rànquing" o "preselecció" de les candidates, segons destaca la Comissió.

L'avaluació no esmenta la situació a Catalunya, on la Generalitat ha convocat per a aquest 1 d'octubre un referèndum d'independència declarat il·legal pel Tribunal Constitucional.

La decisió final sobre la futura seu per a les dues agències, que hauran d'abandonar Londres quan el Regne Unit surti de la Unió Europea (UE), previsiblement el març del 2019, la prendran al novembre els estats membres, que tenen l'última paraula.

Respon a les exigències

L'avaluació de la candidatura de Barcelona mostra que l'oferta respon a totes les exigències en relació amb la futura seu per a l'agència, l'accessibilitat de la ciutat i el transport urbà, els centres educatius per als fills del personal, l'accés al mercat laboral i el sistema de salut, i la continuïtat de les funcions de l'EMA.

El criteri geogràfic podria jugar en contra de la capital catalana, donat que Espanya és, juntament amb França, el país que més agències comunitàries té al seu territori, mentre que Eslovàquia, Romania, Croàcia i Bulgària no en tenen cap.

En canvi, la torre Glòries és un dels principals punts forts respecte a les seves competidores, entre les quals hi ha Amsterdam, Dublín, Bratislava, Copenhaguen i Milà.

L'edifici, contràriament a altres propostes, està acabat i, "segons l'oferta, compleix els requisits de l'EMA en oficines i llocs de treball, sales de reunió i conferències", diu la CE, que assenyala que compta amb un espai de recepció per a 500 persones i compleix els estàndards en matèria d'arxiu i seguretat física i tecnològica, cosa que falta en altres candidatures.

A punt, abans de temps

A més, Barcelona ofereix un pla de reubicació que permetria al personal instal·lar-se a finals del 2018, abans del que ofereixen rivals forts com Amsterdam, que proposa construir un edifici nou que només estaria totalment operatiu a finals del 2019.

Barcelona també és la ciutat que compta amb més places hoteleres d'entre les 19 candidates, amb 72.000 habitacions disponibles, molt lluny de la segona millor, que és Atenes, amb 50.770 places.

Aquest factor és molt rellevant ja que l'EMA, que té 890 empleats, rep cada any la visita de 35.000 experts de la indústria farmacèutica.

La Comissió no entra a valorar el grau de compliment dels criteris, però assenyala que Barcelona ofereix centres educatius multilingües i garanteix places per als fills del personal, així com accés al mercat laboral per als cònjuges, especialment en els sectors de comerç turisme i alta tecnologia, i promet un programa d'integració.

L'avaluació servirà ara de base per a les deliberacions dels països, que discutiran per primera vegada al Consell d'Assumptes Generals de l'octubre, i decidiran per votació al novembre.

0 Comentaris
cargando