TOXICITAT ALIMENTÀRIA

França confirma que ha rebut ous contaminats de Bèlgica i Holanda

El Regne Unit, Alemanya, Suïssa i Suècia investiguen si les seves importacions d'ous contenen el pesticida fipronil

Crítiques de les associacions de consumidors a la CE per la tardança a informar del cas

huevos

huevos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El Ministeri d’Agricultura francès va confirmar ahir que diversos establiments d’aquest país havien rebut 13 lots d’ous contaminats amb el pesticida fipronil. Les partides procedeixen de Bèlgica Holanda, països que són investigats per la UE a causa de la presència d’aquest pesticida en ous que exporten a Suïssa, Suècia, el Regne Unit, Alemanya i França. La UE prohibeix l’ús de fipronil per a ús alimentari en l’àmbit comunitari.

Holanda va confirmar divendres passat que havia distribuït ous als cinc països citats, va informar ahir la portaveu comunitària Anna-Kaisa Itkonen a la seu de la Comissió Europea (CE). «És responsabilitat de les autoritats nacionals investigar les granges implicades i prendre les mesures adequades, així com informar la CE de les seves troballes si n’hi hagués», va indicar Itkonen.

A Bèlgica, on també van ser detectats ous amb fipronil, encara que en nivells més baixos que a Holanda, l’Agència Federal per a la Seguretat de la Cadena Alimentària (AFSCA) ha bloquejat l’activitat de diverses granges. La fiscalia d’Anvers ha iniciat una investigació. Els ministres belgues d’Agricultura, Denis Ducarme, i Sanitat, Maggie de Block, compareixeran demà davant la CE per donar explicacions sobre l’abast de la contaminació d’ous amb fipronil, una toxicitat de la qual, no obstant, les autoritats belgues tenen notícia des del juny passat. La CE en va ser informada el 20 de juliol.   

Crítiques i confusió

Notícies relacionades

La situació ha generat confusió i fortes crítiques al Govern belga i als organismes comunitaris per part d’associacions de consumidors, precisament a conseqüència de la tardança amb què s’ha informat d’aquesta contaminació. L’AFSCA ha intentat tranquil·litzar els ciutadans a l’afirmar que els nivells de fipronil trobats en les primeres anàlisis de diverses partides d’ous holandesos i belgues estan «10 vegades per sota» dels límits considerats de risc per al consum humà.

A Holanda està bloquejada l’activitat de 200 granges aví­coles, cosa que ha deixat sense ous les prestatgeries dels supermercats.

Temes:

Alimentació Ous