La Vall d'Hebron, referent en medicina nuclear pediàtrica amb una nova unitat per tractar el càncer

Les instal·lacions s'han dissenyat perquè pacients i familiars puguin estar en contacte malgrat l'aïllament necessari

 

  / DAVID COLLANTES LAFUENTE

2
Es llegeix en minuts

L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha estrenat una unitat de teràpia de medicina nuclear per tractar amb radiofàrmacs pacients adults i pediàtrics amb càncer, i es convertirà en el "centre de referència" a Catalunya per tractar nens, ja que les instal·lacions s'han dissenyat perquè puguin estar en contacte amb familiars malgrat l'aïllament necessari per a la teràpia.

Ho ha explicat aquest dimecres en declaracions als mitjans el cap del Servei de Medicina Nuclear de l'hospital, Joan Castell, que ha relatat que aquest tractament utilitza molècules radioactives selectives directament per a un tumor, amb una dosi -oral o intravenosa- ajustable a cada malalt.

Els pacients han d'estar ingressats i aïllats per evitar irradiar a altres persones, encara que es tracti de nivells baixos, i per això les instal·lacions estan blindades i dotades de sistemes de gestió de residus, i l'equipament emmagatzema l'orina -que recull radiació- en dipòsits especials fins que perd la radiació.

Com a característica diferencial, la unitat de la Vall d'Hebron disposa de finestres amb vidres plomats que garanteixen la seguretat i permeten veure l'exterior i que entri llum solar, mentre que els pacients es poden comunicar amb les persones a l'habitació contigua, que al seu torn té un altre punt de tractament i pot servir per a un altre pacient en cas que no hagi d'ingressar.

SOLEDAT

Aquest disseny minimitza la sensació de soledat i si un menor ingressa li permet tenir els familiars a prop, veure'ls a través de la finestra i comunicar-s'hi amb un sistema de megafonia. Això evita "la molèstia i l'angoixa que es crea en el nen quan se'l treu del seu entorn i se l'aïlla", amb un impacte molt positiu, ha explicat Castells en declaracions recollides per Europa Press.

El metge ha explicat que el 90% dels pacients tractats són adults, bàsicament de càncer de tiroide i tumors neuroendocrins, i la resta són pacients pediàtrics amb aquestes patologies i altres com neuroblastoma, però també es poden tractar pacients amb problemes d'hipertiroïdisme, endocrins i intraarticulars, encara que no requereixen ingrés perquè són de menys intensitat.

La unitat s'ha construït durant dos anys amb un cost de 850.000 euros, en col·laboració amb l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), i en el seu disseny hi han participat professionals del Servei de Medicina Nuclear, Física i Protecció Radiològica, a la vegada que la direcció de Manteniment i Obres, juntament amb professionals de l'IDI.

PARETS DE 18 TONES

La protecció de les parets està garantida per una coberta amb un pes de 18 tones, a les quals s'han de sumar les dues tones de les portes de les habitacions. El procés està controlat amb sistemes electrònics, sensors de radiació i vigilància, cosa que garanteix la seguretat d'acompanyants i treballadors i permet als professionals treballar a distància.

La unitat, que va començar a funcionar a l'abril, es divideix en dues habitacions amb quatre punts de tractament, de manera que té una capacitat per atendre quatre pacients simultàniament. Compta amb "un potencial de 600 places" a l'any i atendrà persones del territori català, amb la possibilitat de visitar pacients de l'Estat, després d'un acord previ de col·laboració.

Notícies relacionades

S'ha desenvolupat un protocol d'atenció i seguiment dels pacients mentre rebin el tractament d'acord amb els serveis de Medicina Nuclear, Endocrinologia, Urgències, Oncologia Mèdica i Oncologia i Hematologia Pediàtrica, per garantir l'atenció multidisciplinària.

Estan en fase d'assaig noves molècules per tractar altres malalties oncològiques que milloraran el seu tractament i es podran desenvolupar en aquesta unitat.