ESTAT DE SALUT

Els adolescents de Barcelona consumeixen menys tabac però més cànnabis

Una enquesta municipal revela que un 53% dels joves de 17 anys han provat la marihuana

El consum arriscat d'alcohol i les borratxeres són més freqüents als barris acomodats de la ciutat

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Els hàbits tòxics dels estudiants de secundària de Bar-celona –13 a 17 anys– es moderen en relació amb el consum d’alcohol i tabac, però empitjoren en la incorporació del cànnabis a la seva conducta quotidiana. Així ho revela l’enquesta Factors de risc en estudiants de secundària (Fresc) que ha elaborat l’ajuntament. El treball es va fer el febrer del 2016 i hi van participar 3.888 estudiants de segon i quart d’ESO, segon de batxillerat i segon de cicles formatius de grau mitjà.

El 8% dels estudiants de segon d’ESO declaren haver consumit cànnabis, percentatge que augmenta de forma important a mesura que els enquestats van sent més grans: el 32% dels alumnes de quart de secundària i el 57% dels de segon de batxillerat afirmen haver provat els porros de marihuana durant el 2016. El consum de cànnabis entre els adolescents i joves de Barcelona no ha parat de créixer des del 2004, indica l’enquesta Fresc, i és superior als barris que disfruten d’una millor situació socioeconòmica.

També és a les zones més ben situades econòmicament de la ciutat on els joves experimenten un consum més gran d’alcohol. El 2016, el 44% dels alumnes de segon d’ESO, el 71% dels que cursen quart i un 88% dels de segon de batxillerat o cicles formatius van declarar haver provat l’alcohol. Els percentatges d’aquest consum són més alts en les noies que en els nois, excepte a segon d’ESO. En tots els grups d’edat, no obstant, el consum té una tendència descendent des del 2008.

CINC COPES O MÉS / Idèntic repartiment social s’observa a l’analitzar la tendència a practicar el binge drinking, concepte que implica haver pres cinc o més consumicions d’alcohol en un mateix dia. Declaren haver-ho fet així el 3% dels alumnes de segon d’ESO i el 32% dels de segon de batxillerat. Aquesta pràctica, també més freqüent a les zones econòmicament ben situades de Bar-celona, és lleugerament inferior entre les noies d’aquestes edats. Les borratxeres, en canvi, són una mica més freqüents en les joves: el 57% de les estudiants de segon de batxillerat declaren haver arribat a l’estat d’embriaguesa en els sis mesos previs a l’enquesta, unes dècimes més que els nois. Novament, això passa als barris més ben situats.

La investigació va abordar la pauta alimentària d’aquesta població i la seva conducta sexual, fet que va revelar que el 17% dels adolescents no esmorzen abans d’entrar a les classes. «Les dades d’aquesta enquesta les invertirem a treballar contra la des­igualtat», va manifestar Gemma Tarafa, comissionada de Salut a l’Ajuntament de Barcelona.

PRACTICAR SEXE / Les relacions sexuals completes són significatives en les edats estudiades, però mantenen xifres descendents: el 54% dels nois i el 53% de les noies que estudien segon de batxillerat o cicles formatius declaren haver mantingut relacions sexuals amb penetració el 2016, el 12% menys que el 2008. El 23% dels estudiants de quart d’ESO indiquen haver practicat sexe complet, gairebé el 10% menys que el 2008.

La pastilla de l’endemà –fàrmac que, pres en les hores immediates a l’acte sexual, impedeix que es generi l’embrió– és utilitzada cada vegada més com un mètode anticonceptiu, cosa que desaproven ginecòlegs i obstetres. El 2016 la van prendre el 23% de les estudiants de quart d’ESO (15 anys) que havien mantingut relacions, el 15% més que el 2012. A segon de batxillerat, el 40% de les noies declaren haver consumit la pastilla antigestant durant el 2016, el 13% més que quatre anys abans.

Notícies relacionades

CONDUIR BEGUT / Ha augmentat la xifra d’estudiants dels cursos investigats que declaren haver conduït amb freqüència, o almenys una vegada, un cotxe o una moto sota els efectes de l’alcohol o les drogues. Ho declaren així el 17% dels nois i el 9% de les noies. Aquesta pràctica de risc va mantenir una tendència descendent entre el 2008 i el 2012, però ha tornat a augmentar el 2016, indiquen els autors de l’enquesta.

Aquesta arriscada conducta no varia en funció del nivell socioeconòmic dels joves analitzats. El 17% dels nois i l’11% de les noies declaren haver pujat una vegada o amb freqüència el 2016 a un vehicle el conductor del qual estava sota els efectes de l’alcohol o les drogues.