Els CAP recuperen el 50% de la partida per a suplències que se'ls va retallar

Salut destina 13 milions d'euros als 155 ambulatoris que atenen més desigualtats socials

Les mesures no acaben amb la saturació del servei i les demores per accedir al metge de família

jcortadellas34710308 vacunaci n infantil en el cap verdaguer de sant joan desp   160720125016

jcortadellas34710308 vacunaci n infantil en el cap verdaguer de sant joan desp 160720125016 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Part del malestar que acumulen des del 2011 els metges i infermeres que atenen als centres d’assistència primària (CAP) de Cata­lunya, a causa de les retallades que la Generalitat va aplicar en els seus serveis, es deu a la impossibilitat de substituir els professionals que s’absenten per malaltia o vacances. Quan això passa, uns metges absorbeixen els pacients de l’absent, cosa que, sumada a la progressiva reducció de les plantilles, manté unes demores de fins a quatre setmanes per ser visitat pel metge de família. Molt lluny de les 48 hores de màxima tardança que la Conselleria de Salut manté com a objectiu.

El pressupost per al 2017 d’aquest departament pretén començar a revertir la crítica –o explosiva– situació d’aquesta xarxa assistencial, i ha destinat 10,9 milions d’euros a la recuperació del 50% de la partida que abans de la crisi permetia finançar aquestes suplències. Aquesta quantitat es destina als 283 CAP adscrits a l’Institut Català de la Salut (ICS), el 80% dels de Catalunya.

En paral·lel, Salut va iniciar ahir –ja ha enviat les cartes anunciant-ho– la distribució de 13 milions d’euros, addicionals al seu pressupost, entre els 155 CAP que atenen la població més desafavorida socialment i econòmicament de Catalunya, un repartiment que serà proporcional a les privacions de tot tipus que hi ha detectat l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària (Aquas). Amb aquestes circumstàncies s’han fixat els nous criteris d’assignació pressupostària que rebrà aquesta xarxa assistencial. Aquesta quantitat es destinarà a la contractació addicional de metges i infermeres, va puntualitzar el conseller de Salut, Antoni Comín.

Els entorns socioeconòmics més vulnerables requereixen una dedicació i un esforç sanitari superiors, que mai s’han compensat en la dimensió adequada ja que, fins ara, el pressupost dels CAP s’establia, fonamentalment, a partir de la quantitat de població assignada i el seu envelliment. «En aquests 155 equips d’atenció primària hem detectat un diferencial, de divers grau, entre el pressupost assignat i el que li correspondria tenint en compte els nous criteris –va explicar Comín–. Els casos més greus, rebran el màxim d’increment pressupostari acordat, que són 200.000 euros anuals, durant cinc anys». En aquell moment, calculen, rebran el pressupost adequat.

NO ACABARÀ AMB LES QUEIXES

Notícies relacionades

L’àrea d’assistència primària (350 CAP) rebrà aquest any 1.377 milions, 27 més que els del 2015. És la partida que més creix, proporcionalment, en el pressupost total de Salut, que el 2017 puja a 8.197 milions, 370 més que el precedent.

«No crec que l’increment pressupostari i les partides addicionals que destinem aquest any a l’atenció primària hagin de fer callar, ni de bon tros, les queixes dels professionals que atenen els CAP –va reconèixer Comín–. Han patit molt. Però és un pas important». «El nostre objectiu –va reiterar– segueix sent que l’accés al metge de família no es demori més de 48 hores: el que hem d’aconseguir és que es compleixi».