DIA MUNDIAL DEL CÀNCER

Preocupació davant el risc de càncer dels nens obesos

Mantenir un excés de pes en l'adolescència indueix a patir un tumor maligne en l'edat adulta

Una professional sanitària atén un nen obès en un centre hospitalari.

Una professional sanitària atén un nen obès en un centre hospitalari. / ARXIU / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Les xifres d’afectats per càncer no deixen de créixer a tot el món, en especial a Occident, on els factors de risc identificats formen part de la vida quotidiana de les persones. A Catalunya, la incidència del càncer ha crescut el 8% en l’últim any. Aquests factors causants de tumors són objecte d’investigació col·lateral de la qual s’acostuma a informar a títol orientatiu. Quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS), o l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), alerten del risc de consumir en excés carn vermella processada, de seguida sorgeixen veus que dilueixen els seus avisos. El focus principal de la investigació oncològica se centra a diagnosticar i tractar els tumors, mentre que la prevenció és la perpètua baula feble.

    Fins al 30% dels càncers són conseqüència de l’alimentació, assumeixen les Administracions sanitàries. El 20%, tenen com a factor causal la contaminació ambiental de les ciutats. Un altre 20% sorgeixen dels hàbits o consums tòxics, dels quals el tabac és el màxim exponent. Menys del 5% dels càncers són genètics hereditaris.

PULMÓ I DONA

Notícies relacionades

Quan s’analitza la tendència epidemiològica del càncer a Catalunya, queda en evidència la urgència d’afrontar els factors de risc que portaran els futurs càncers. El tumor de pulmó, atribuït en el 99% dels casos al consum de tabac, no va estar especialment estès entre les dones fins fa 15 anys, però sí que ho està ara. Els tècnics de la Conselleria de Salut preveuen que el 2025 sigui el tercer càncer de més incidència en la població femenina. Un focus de preocupació prioritari a la Generalitat el constitueixen els nens que ara pateixen excés de pes i obesitat. Gairebé el 17% d’aquesta franja d’edat. «L’obesitat i el sobrepès en l’adolescència són inductors del càncer en l’edat adulta», adverteix Josep Maria Borràs, director del Pla d’Oncologia de la Generalitat.

    Salut busca com incorporar els ciutadans de totes les edats, en especial els joves, a la pràctica constant d’exercici físic. Està comprovat que l’exercici intens però adaptat a cada persona exerceix de protector davant el càncer de mama.