'Cas Nadia': ¿Com es pot evitar caure en mans d'estafadors?

Els investigadors dels projectes honestos participen en actes en què informen els seus donants del projecte a desenvolupar

foto 3016629

foto 3016629

1
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Les teràpies autoritzades per la seva eficàcia en el tractament de malalties minoritàries queden a disposició dels hospitals espanyols, que hi poden accedir amb independència del país productor. La farmacopea està interconnectada, a través de l'Agència Europea del Medicament en el cas d'Espanya, i no és necessari, per tant, demanar fons privats per anar a l'estranger a rebre tractaments innovadors. Les entitats que recapten fons amb fins mèdics a Espanya se centren, fonamentalment, a ajudar a la investigació de malalties poc conegudes, perquè afecten molt poca població. Aquest és el primer detall que han de tenir en compte els possibles donants, per evitar un nou 'cas Nadia'.

L'investigador informa

Notícies relacionades

Els investigadors que reben fons de mecenatge exposen els seus projectes davant els seus donants cada vegada que aquests ho sol·liciten. Qui aporta diners pot sol·licitar aquesta informació a l'hospital que investigarà la malaltia en qüestió, o demanar l'informe sobre aquest projecte al mateix investigador. Si s'organitza una carrera, un àpat, una festa o un viatge per recaptar fons, l'investigador participa en aquests actes i aprofita l'ocasió per explicar el seu projecte.

Estan al registre d'associacions

Les fundacions filantròpiques han d'estar inscrites al registre d'associacions. Eventualment, declaren a Hisenda pels fons recollits i es doten de filtres -comitès científics independents- que supervisen les seves activitats.