Bonaventura Clotet: "És millor conèixer que témer la sida"

Els infectats pel VIH pateixen un envelliment accelerat de fins a deu anys

icoy36523506 bonaventura clotet161208200413

icoy36523506 bonaventura clotet161208200413 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

–¿És convenient que els ciutadans tornin a tenir por de la sida?

–No. Jo crec que és millor conèixer que témer la sida. A la gent se la convenç amb informació, no amb por. És millor que siguin conscients que la sida és una malaltia molt greu, terrible, que va associada a moltes malalties i que obliga a prendre fàrmacs la resta de la vida.

–¿Quines seqüeles implica la infecció pel VIH? 

–Excepte el 5% d’infectats que comencen a prendre fàrmacs antiretrovirals setmanes després de patir el contagi, la resta experimenten un envelliment accelerat, és com si tinguessin entre cinc i 10 anys més de la seva edat cronològica. Tot i així, tenen una bona esperança de vida. El microbioma intestinal d’aquestes persones pateix serioses alteracions que podrien ser la causa de la degeneració del greix hepàtic que tenen molts infectats pel VIH. Motiven molts trasplantaments de fetge.

–¿En quin moment es comença a tractar la majoria d’infectats?

–Anys després de l’inici. Un dia es fan la prova. Casualment, ho saben. En el moment de la transmissió del virus, entre un 40% i un 60% pateixen un quadro infecciós, amb una mica de febre, però ho confonen amb una altra cosa. Aquestes persones tenen més risc de patir el virus del papil·loma, que causa càncer colorectal, a més d’osteoporosi i hepatitis B o C. No són motiu de mort immediata, però s’ho podrien estalviar amb prevenció. Fent servir el preservatiu al mantenir relacions sexuals.

–¿Per què s’ha perdut el respecte a la sida? 

–Perquè, encara que no ho sembli, hi ha poca informació sobre les malalties de transmissió sexual, la sida entre elles. S’ha difós la idea que si m’infecto del VIH, em prenc una pastilla i ja està. S’ha parlat en excés en clau positiva d’aquesta malaltia, amb molt poca profunditat. I és necessari apel·lar a la solidaritat.

–Solidaritat.

–Sí. A l’Àfrica la sida és una malaltia devastadora, i no és correcte desentendre’s d’ells. A Sud-àfrica i Moçambic hi ha franges de fins a un 40% de la població, sobretot les dones, que estan infectats. Això és terrible. Els seus fills naixeran infectats. Allà tan sols el 50% rep fàrmacs, i el tractament que se’ls dóna no és el mateix que aquí. És menys potent i pitjor tolerat.

Notícies relacionades

–¿És partidari de finançar el tractament preventiu dels col·lectius catalans que no adopten mesures i s’infecten?

 Sí, és clar que sí. 

Temes:

Sida Malalties