Expedientat l'Hospital d'Igualada per la mort d'un pacient

Un noi va morir d'una peritonitis deguda a una apendicitis diagnosticada tard

fcosculluela8093835 26 04 2008 digital  igualada  detalle de la  nueva rambla  a161007110017

fcosculluela8093835 26 04 2008 digital igualada detalle de la nueva rambla a161007110017 / SUSANNA SAEZ

2
Es llegeix en minuts

El Departament de Salut de la Generalitat ha obert un expedient sancionador a l'Hospital d'Igualada (Barcelona) per les irregularitats detectades en el cas de la mort d'un noi de 24 anys a causa d'una peritonitis provocada per una apendicitis que li va ser diagnosticada amb tres dies de retard.

El Departament de Salut, que a finals del mes d'agost va obrir un expedient informatiu per aclarir les circumstàncies de la mort del noi, ha informat en un comunicat que ha detectat "presumptes irregularitats durant la investigació".

També ha recomanat al Servei Català de la Salut que iniciï d'ofici un expedient de responsabilitat patrimonial per indemnitzar pels danys causats per aquesta mort.

Fonts del Departament de Salut han indicat que no s'ha tractat d'una negligència mèdica, sinó d'un assumpte "d'organització", encara que l'Hospital d'Igualada, del Consorci Sanitari de l'Anoia, ha canviat als responsables d'Urgències i de la Direcció Assistencial.

MESURES DE MILLORA

En qualsevol cas, Salut ha requerit a l'hospital que implementi una sèrie de mesures de millora, que no ha detallat, i li ha anunciat que "farà una supervisió d'aquesta implementació".

La direcció de l'Hospital d'Igualada ha reconegut que la Subdirecció General d'Avaluació i Inspecció Sanitàries i Farmacèutiques del Departament de Salut li va entregar ahir el seu dictamen, en què els indiquen que "hauran d'introduir millores en alguns protocols i en els mecanismes de coordinació i traspàs d'informació entre els professionals del Servei d'Urgències".

L'Hospital d'Igualada ha recordat que el 7 de setembre va entregar a Salut un informe clínic del cas, en què es van detectar "algunes carències en els processos ja que es va produir un retard en el diagnòstic i disfuncions de coordinació entre els professionals que van atendre el pacient".

En un comunicat, l'Hospital d'Igualada assegura que ja ha "pres mesures de millora", com canviar els protocols a Urgències i "millorar els registres de seguiment, control i traspàs dels pacients entre els professionals". El centre també ha negat que fos una negligència mèdica el que va causar la mort de Gabriel P. E. Els pares del noi es van reunir dimarts amb el gerent de l'hospital, que els va informar de la investigació interna.

Els pares van sortir de la reunió insatisfets amb les explicacions i van anunciar que estaven estudiant la presentació d'una denúncia, encara que esperarien al resultat de l'informe del departament de Salut.

La mare del noi, Carmen E., ha explicat al diari 'Regió 7' que el gerent de l'hospital els va reconèixer que va ser un error no haver fet alguna prova al seu fill el segon dia que va anar amb dolors a urgències de l'hospital.

"Van al·legar que el meu fill semblava que estava millorant durant les dues primeres visites i han acabat dient que no hi va haver cap negligència en l'atenció mèdica i que tot va ser fruit d'un cúmul de complicacions", ha revelat la mare, que ha assegurat que li van prometre que canviarien els protocols "perquè no torni a passar".

JOVE FUTBOLISTA

El cas va tenir lloc el 16 d'agost quan el noi, que era futbolista, va anar a urgències de l'Hospital d'Igualada amb forts dolors abdominals que li impedien aguantar-se dret, però els metges li van diagnosticar una gastroenteritis.

Notícies relacionades

Com que els dolors persistien, va tornar a anar a Urgències l'endemà i també li van donar l'alta, però quan hi va anar per tercera vegada el dia 18 els metges li van detectar que tenia una apendicitis que ja havia derivat en peritonitis i la infecció se li havia estès.

El jove va morir tres dies més tard a l'Hospital Clínic, on va ser traslladat en estat crític.