TRACTAMENT PIONER

Mor a França la primera dona a qui se li va practicar un trasplantament parcial de cara

Els tractaments que seguia per evitar els problemes de rebuig li van ocasionar un càncer

Isabelle Dinoire, que tenia 49 anys, va ser operada el 2005 després que un gos li desfigurés la cara

amadridejos35405591 files  this combination of pictures  dated   l  february 6  160906174251

amadridejos35405591 files this combination of pictures dated l february 6 160906174251 / DENIS CHARLET

1
Es llegeix en minuts

Isabelle Dinoire, una dona francesa que l'any 2005 es va sotmetre a un trasplantament parcial de cara, el primer realitzat amb èxit al món, va morir el 22 d'abril, segons ha informat ara en un breu comunicat l'Hospital Universitari d'Amiens-Picardia, on estava internada com a "conseqüència d'una llarga malaltia". Segons ha desvelat el diari 'Le Figaro', els tractaments que la dona seguia per evitar els problemes de rebuig li van ocasionar un càncer.

L'hivern passat, la dona va patir un nou episodi de rebuig de la zona trasplantada i va perdre una part de l'ús dels llavis. El decés de Dinoire, que tenia 49 anys, no s'ha fet públic fins ara per desig de la família, ha explicat l'hospital.

Dinoire va perdre els llavis, part del nas i la barbeta al ser atacada per la seva gossa el maig del 2005. No hi va haver testimonis, però, segons la seva pròpia versió, havia pres molts somnífers la nit anterior i l'animal es va abalançar sobre d'ella a l'observar que no es despertava.

El trasplantament es va realitzar a partir d'un empelt d'una donant en estat de mort cerebral, amb el permís de la seva família. El trasplantament pioner va obrir un debat ètic.

Notícies relacionades

L'operació per intentar reconstruir-li la cara, el novembre d'aquell mateix any, va durar més de 15 hores. La intervenció la va portar a terme un equip encapçalat per Jean-Michel Dubernard, cirurgià famós per haver realitzat el primer trasplantament de mà el 1998, i Bernard Devauchelle, especialista en cirurgia maxil·lofacial.

La primera aparició pública de Dinoire després de l'operació va tenir lloc el febrer del 2006, en una conferència multitudinària a l'hospital. Visiblement emocionada i una mica cohibida, la dona va expressar el seu desig de recuperar una vida "normal" i va confiar que el seu trasplantament parcial de cara servís per ajudar altres persones. Des del 2005 s'han fet més de 30 trasplantaments de cara en diversos països del món, incloent-hi Espanya.