Algues per a un trasplantament de pell humana fabricada amb cèl·lules del mateix pacient

Andalusia ha portat a terme la intervenció, la primera del país, i té dos grans cremats en espera

dcaminal34665493 sociedad andaluc a realiza el primer trasplante de piel hu160711114717

dcaminal34665493 sociedad   andaluc a realiza el primer trasplante de piel hu160711114717
Andalusia realitza el primer trasplantament de pell humana fabricada amb cèl·lules del pacient, una jove amb el 70% de superfície corporal cremada

/

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Cèl·lules del pacient agarosa, un derivat d'una alga marina. Aquests són dos dels ingredients de la pell fabricada pels serveis sanitaris andalusos per poder realitzar un trasplantament a Espanya a un pacient considerat gran cremat. La intervenció, realitzada al juny, ha permès accelerar la regeneració de la pell i contribuir a la supervivència de la pacient, una noia que tenia el 70% de la superfície corporal cremada. Un mes després de la intervenció, la pell empeltada realitza les funcions amb normalitat i la pacient ja té bona funcionalitat de les seves extremitats.

La fabricació de la pell artificial ha seguit els estàndards europeus de fabricació de medicaments (GMP, de les seves sigles en anglès Good Manufacturing Practices), i s'ha dut a terme sota la coordinació de la Iniciativa Andalusa en Teràpies Avançades, els equips del Departament d'Histologia de la Universitat de Granada, la Unitat de Producció Cel·lular i Enginyeria Tissular del Complex Hospitalari de Granada i la Unitat de Gestió Clínica de Cirurgia Plàstica i Grans Cremats de l'Hospital Virgen del Rocío. Tots ells, segons han assenyalat fonts de l'administració andalusa, treballen des del 2006 en la creació de pell autòloga (creada pel mateix pacient).

La intervenció és nova perquè s'ha realitzat amb una nova fórmula que incorpora el procés de fabricació de la pell agarosa, una substància química extreta d'un alga marina no usada fins ara en cultius de pell i que s'ha revelat com un element “crucial per a l'ús clínic”, “millorant la seva capacitat d'adhesió i de sutura”. Així mateix, els responsables del projecte destaquen que s'ha recorregut a la nanoestructuració per pressió, cosa que ha millorat “les propietats relacionades amb la capacitat de deformació de la pell per adaptar-se amb la màxima precisió a la superfície sobre la qual s'aplica”.

5.900 CENTÍMETRES DE PELL ARTIFICIAL

El procés de creació de la pell artificial ha sigut ardu, i s'ha iniciat a partir de dues làmines de pell de 4 centímetres quadrats cada una. Amb aquesta base, s'han pogut fabricar en quatre setmanes 5.900 centímetres quadrats per cobrir la totalitat dels membres superiors i inferiors, regió cervical, tòrax, abdomen i hemiesquena esquerra. Segons han explicat el conseller de Salut, Aquilino Alonso, i el responsable d'Economia i Coneixement, Antonio Ramírez de Arellano, un mes després del trasplantament, portat a terme en dues sessions quirúrgiques, “la pacient té una bona evolució”. Les diferents anàlisis de la pell mostren una millora progressiva en paràmetres com el pH, la temperatura cutània i la pèrdua d'aigua, cosa que indica que la pell s'està implantant de forma adequada i fa les seves funcions correctament.

En aquest sentit, expliquen els facultatius, la noia–que ha volgut mantenir la intimitat en tot moment i de la qual no ha transcendit cap dada-- es troba conscient i orientada, “camina sense ajuda i amb bona funcionalitat de braços i cames”. Encara que de moment continua amb cures diàries, la previsió del seu equip mèdic és que si no hi ha incidències ni complicacions, podria rebre l'alta en les pròximes 3 o 4 setmanes.

DOS PACIENTS EN ESPERA

Notícies relacionades

L'equip sanitari ha revelat que en aquests moments, i després d'estandarditzar el procés de fabricació, s'està creant pell per a un segon pacient amb més del 70% de superfície corporal cremada, pet al qual a més es treballa amb substituts cutanis al·logènics, que són els que no procedeixen del mateix pacient. Aquests substituts, una solució terapèutica temporal mentre s'implanta i regenera la pell definitiva, són fonamentals per a les primeres hores després de patir cremades de gravetat vital, ja que eviten que el pacient mori per perduda de líquids o infeccions.

Segons han avançat, aquest substitut cutani també compta amb una matriu de fibrina i agarosa, en què s'incorporen els fibroblastos de donant, que es cultiven i es criopreserven amb antelació. El seu avantatge és que pot estar disponible en 48-72 hores, cosa que el fa idoni per a la cobertura temporal fins a disposar de la pell artificial autòloga. Aquest element temporal ja s'ha utilitzat amb l'autorització de l'Agència Espanyola del Medicament com a ús compassiu, en el segon pacient que es beneficiarà del trasplantament de pell autòloga, i s'utilitzarà de manera imminent en un pacient amb més del 40% de superfície corporal cremada.