INVESTIGACIÓ PIONERA

Un estudi relaciona prendre paracetamol en l'embaràs amb nadons autistes o hiperactius

Els nens avaluats exposats a aquest medicament van presentar un 40% més de risc d'impulsivitat

3
Es llegeix en minuts

L'exposició prenatal al paracetamol pot augmentar els símptomes de l'espectre autista i la hiperactivitat en els nens, segons un estudi liderat per l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona que publica aquest divendres la revista International 'Journal of Epidemiology'.

L'estudi ha trobat que el paracetamol (acetaminofén), que es fa servir molt durant l'embaràs, té una forta associació amb símptomes de l'espectre autista en nens varons i amb símptomes relacionats amb falta d'atenció i hiperactivitat en els dos sexes.

Segons l'investigador de l'ISGlobal i coautor de l'estudi, Jordi Júlvez, aquest és el primer estudi d'aquest tipus que descriu una associació independent entre l'ús d'aquest fàrmac durant l'embaràs i símptomes de l'espectre de l'autisme en nens. També és el primer estudi que indica diferents efectes del paracetamol sobre el neurodesenvolupament segons el sexe.

NOMÉS NENS

L'estudi ha comparat nens i nenes exposats de forma persistent al paracetamol amb els no exposats, i ha trobat un augment del 30% en el risc per a algunes funcions de l'atenció, així com un augment dels símptomes de l'espectre autista en els nens únicament.

Els investigadors van reclutar 2.644 parelles mare-fill en un estudi de cohort de naixement a Espanya durant l'embaràs.

El 88% van ser avaluats quan el nen tenia un any, i el 79,9 % quan en tenien cinc. A les mares se'ls va preguntar si van prendre paracetamol durant l'embaràs i la freqüència d'ús es va classificar com "mai, esporàdica o persistentment".

El 43% dels nens avaluats a l'any d'edat i el 41% dels nens avaluats als cinc anys van ser exposats a paracetamol en algun moment durant les primeres 32 setmanes d'embaràs. Quan es van avaluar als cinc anys, els nens exposats tenien aproximadament un 40% més risc de símptomes d'hiperactivitat o impulsivitat que els no exposats.

Els nens i les nenes exposats de forma persistent van mostrar un pitjor rendiment al K-CPT, un examen que mesura la falta d'atenció, impulsivitat i velocitat de processament visual.

Els nens exposats de manera persistent al paracetamol van presentar un increment de dos símptomes de l'espectre autista, comparat amb els nens no exposats.

"El paracetamol podria ser perjudicial per al desenvolupament neurològic per diverses raons. En primer lloc, aquest alleuja el dolor a l'actuar sobre els receptors de cannabinoides al cervell. Com que aquests receptors normalment ajuden a determinar com les neurones maduren i es connecten entre elles, el paracetamol podria alterar aquests processos", ha detallat el doctor Júlvez.

"També pot afectar el desenvolupament del sistema immune, o ser directament tòxic per a alguns fetus que no tenen la mateixa capacitat que un adult per metabolitzar aquest fàrmac, o mitjançant la creació d'estrès oxidatiu", segons l'investigador de l'ISGlobal.

L'explicació de per què s'ha trobat una relació amb un augment de símptomes de l'espectre autista només en nens podria ser perquè "el cervell masculí sembla ser més vulnerable a influències perjudicials durant les primeres etapes de la vida", ha detallat la primera autora de l'estudi, la doctora Claudia Avella-García, investigadora també de l'ISGlobal.

CERVELLS MÉS SENSIBLES

"Els resultats mostren una relació amb símptomes de l'espectre autista només en nens, i això suggereix que aquesta associació es podria explicar per disrupció endocrina androgènica, a la qual els cervells masculins podrien ser més sensibles", segons Avella-García.

Notícies relacionades

L'estudi conclou que, tenint en compte que l'exposició al paracetamol durant l'embaràs és comú en la població, podria contribuir a augmentar el nombre de nens amb símptomes de dèficit d'atenció i hiperactivitat o de l'espectre autista.

No obstant, els investigadors subratllen que abans de donar recomanacions sobre el seu ús, cal fer estudis amb mesuraments més exactes de les dosis i avaluar el risc-benefici de l'ús de paracetamol durant l'embaràs