CRISI SANITÀRIA

Neix el segon nen sa de mare amb Zika a Catalunya

Els afectats ja són 18 homes i 38 dones, de les quals 10 són gestants

 

  / AP / FELIPE DANA

1
Es llegeix en minuts

Els casos diagnosticats de Zika a Catalunya han augmentat fins a 56 -vuit més que la setmana passada-, dels quals 10 són dones embarassades, una de les quals porta un fetus amb malformacions i dues més han donat a llum nadons sans, la segona d'elles en els últims dies.

Segons ha informat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, des de l'1 de gener ja són 56 els casos confirmats i tots importats de febre vírica de Zika a Catalunya.

Tots ells tenen antecedents d'haver estat a Amèrica del Sud i Central en zones on la transmissió del virus és activa i d'haver sigut picats per mosquits durant la seva estada.

Els afectats són 18 homes i 38 dones, de les quals 10 són gestants, dues de les quals ja han donat a llum nadons sans, que estan sent sotmesos a controls i als quals es farà un seguiment.

FEBRE MODERADA

El virus Zika (ZKV) provoca un quadro lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara fins a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera, principalment en articulacions petites de mans i peus, conjuntivitis i símptomes inespecífics com miàlgia, cansament i mal de cap.

La malaltia es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes i els casos se solen resoldre sense complicacions greus.

Les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadro clínic.

Fins al 2007 només se n'havien descrit casos esporàdics en alguns països de l'Àfrica i l'Àsia, però en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris i ha donat lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic.

Durant l'any 2015 es va detectar transmissió autòctona del virus en diversos països d'Amèrica Llatina, cosa que s'associa a un increment en el nombre d'alteracions neurològiques en nounats.

Notícies relacionades

Per això, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha reiterat l'advertència del risc de contagi de la infecció per virus Zika a les persones que viatgin a zones epidèmiques del virus, com els països del Carib i de Sud-amèrica i Centreamèrica, així com algunes zones de la Polinèsia i de l'Àfrica equatorial.

Aquesta advertència és especialment important per a les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques, a qui Salut recomana que posposin el viatge fins al final de l'embaràs i, si hi han viatjat, que esmentin el seu viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament. 

Temes:

Zika