Un de cada quatre trasplantaments de ronyó va serde donant viu el 2015 a Catalunya

El percentatge, el 25%, és notablement superior al de la resta d'Espanya, del 13%

Intervenció quirúrgica per a un trasplantament de ronyó.

Intervenció quirúrgica per a un trasplantament de ronyó. / JOSEP GARCÍA

1
Es llegeix en minuts

Un de cada quatre malalts de ronyó trasplantats l'any passat, el 2015, ho va ser de donant viu. Això suposa 160 d'un total de 647, segons dades facilitades pel departament de Salut en un comunicat.

Aquestes xifres s'han donat a conèixer aquest dijous coincidint amb la commemoració del Dia Mundial del Ronyó, una cita que aquest any les associacions de pacients de Catalunya han aprofitat per emmarcar en una setmana d'activitats informatives i de sensibilització a la ciutadania, com xerrades de prevenció i hàbits saludables.

Amb motiu d'aquest dia, l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT)Organització Catalana de Trasplantaments  ha agraït als donants, als seus familiars i als professionals el seu gest altruista, per fer possible que la vida no s'aturi.

Una mostra d'aquesta generositat és que a Catalunya el 25% de tots els trasplantaments renals són de donants vius, un percentatge que a la resta d'Espanya suposa el 13%.

En l'àmbit pediàtric, a Catalunya es van realitzar l'any passat 20 trasplantaments renals, quatre dels quals van ser de donant viu.

TRACTAMENTS DE DIÀLISI

Les persones malaltes amb insuficiència renal crònica han d'afrontar, generalment, un tractament de diàlisi, si bé quan l'estat general del pacient és bo està indicat el trasplantament de ronyó, s'indica en la nota de Salut.

Per a aquestes persones, el trasplantament suposa una millora important de la qualitat de vida i l'autonomia, ja que deixen de dependre de la diàlisi, i un augment de la supervivència, perquè eviten moltes de les complicacions que apareixen amb la diàlisi a llarg termini.

Notícies relacionades

Segons un estudi de la Societat Espanyola de Nefrologia, l'11% de la població adulta pateix algun grau de malaltia renal crònica, però no tots ells arribaran a necessitar un tractament substitutiu renal.

Per fer més visible la commemoració del Dia Mundial del Ronyó aquest dijous s'il·luminarà la façana del Naixement de la Sagrada Família de Barcelona, entre altres monuments catalans.