ESTUDI LIDERAT PER LA UB

Fumar un paquet de tabac suposa inhalar 200.000 bacteris

Un grup d'investigadors de la UB vinculen els bacteris amb un tipus de càncer de pulmó

1
Es llegeix en minuts

Fumar un paquet de tabac provoca la inhalació de 200.000 bacteris, segons alerta un estudi liderat per la Universitat de Barcelona (UB)Universitat de Barcelona, que vincula els bacteris del tabac amb un tipus de càncer de pulmó, l'adenocarcinoma, que sol localitzar-se a les zones més perifèriques de l'òrgan.

El treball, que publica la revista 'Frontiers in Microbiology', ha descobert que els fumadors inhalen gran quantitat de bacteris del gènere 'Bacillus' que, posteriorment, apareixen en les mostres de tumor de pulmó.

En el marc de l'estudi, liderat pel catedràtic Miquel Viñas i el professor Joan Moya, en col·laboració d'investigadors de la Universitat Jacobs de Bremen (Alemanya), els investigadors van construir un dispositiu per recollir les partícules inhalades fumant.

Es va connectar un cigarret i una bomba de buit a una solució tampó perquè aquestes partícules i altres substàncies quedessin atrapades en aquest dispositiu, i els resultats van mostrar evidències com que "els filtres dels cigarrets no obstaculitzen signficativament el pas d'aquests microorganismes".

Després de fer-se patent evidències de la relació entre el càncer d'estómac i el bacteri 'Helicobacter pylori' i entre l'infart de miocardi i el 'Chlamydia', els investigadors van analitzar mostres de pacients amb càncer de pulmó i van demostrar que els mateixos bacteris del tabac es trobaven en els teixits d'un tipus de tumor.

Notícies relacionades

"Aquestes toxines tenen la propietat de formar canals en la membrana de les cèl·lules humanes, que fan de vies d'entrada de molècules del fum a través de la membrana", ha destacat Viñas.

El pas següent serà per aclarir de quina manera els bacteris provoquen l'activació dels sistemes inflamatoris, que són clau en el desenvolupament del càncer.