Un any del primer contagi per Ebola a Espanya

Teresa Romero va ser donada d'alta el 5 de novembre, però els metges segueixen sense saber com es va curar

1
Es llegeix en minuts

Un any després que es conegués el primer contagi per Ebola a Espanya --l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero-- els metges que la van atendre segueixen sense saber el motiu de la seva curació, mentre l'hospital Carlos III de Madrid participa en un assaig de la vacuna experimental contra el virus. Carlos III de Madrid 

Va ser el 6 d'octubre del 2014 quan van saltar totes les alarmes al saber-se que una de les persones que havien atès el religiós Manuel García Viejo, que va morir a causa de l'Ebola, havia sigut contagiada pel virus.

Teresa Romero i el Carlos III de Madrid, on va estar ingressada, van atraure l'atenció de mitjans de tot el món i la incògnita sobre com s'havia produït el contagi va posar en qüestió la seguretat del protocol establert per a l'atenció d'aquests pacients.

També es va qüestionar l'actuació de l'auxiliar d'infermeria, de qui es va dir que havia reconegut haver-se tocat la cara amb un guant després d'atendre el missioner.

Al marge de polèmiques, l'equip mèdic que atenia Romero va aconseguir que la càrrega viral de la pacient anés baixant al ser tractada amb un fàrmac experimental, el Favipiravir, i amb sèrum hiperimmune de la missionera Paciencia Melgar, contagiada a Libèria i que també va superar la malaltia.

La pacient va experimentar una millora dels símptomes de la malaltia i va ser donada d'alta el 5 de novembre, però els metges segueixen sense saber com es va curar.

Notícies relacionades

El cas de Romero va portar a una revisió i posterior modificació dels protocols d'actuació davant aquesta malaltia com la reducció del llindar de febre a partir del qual un sospitós d'Ebola ha d'ingressar a l'hospital, que va passar de 38,6 a 37,7 graus.

També es va modificar la forma de seguiment a les persones que havien tingut contacte amb algun infectat, cosa que va portar a l'ingrés al Carlos III quinze persones, entre elles el seu marit, Javier Limón, i a la vigilància domiciliària de 68 persones.

Temes:

Ebola