A LA REVISTA 'THE LANCET'

Els metges que van tractar Teresa Romero publiquen la seva experiència

En l'article descriuen aspectes clínics i terapèutics sobre l'Ebola no coneguts fins ara

Teresa Romero i el seu marit, abans d’abandonar l’Hospital Carles III de Madrid, ahir.

Teresa Romero i el seu marit, abans d’abandonar l’Hospital Carles III de Madrid, ahir. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

La prestigiosa revista científica 'The Lancet Respiratory Medicine' acaba de publicar un article dels facultatius de l'hospital La Paz-Carlos III de Madrid que van tractar l'octubre del 2014 Teresa Romero, l'auxiliar d'infermeria que es va encomanar i es va curar de l'Ebola, el primer contagi fora de l'Àfrica.

L'article, que ha comptat amb el consentiment de la pacient, descriu aspectes clínics i terapèutics sobre la malaltia pel virus de l'Ebola no coneguts fins ara, així com la realització de proves de detecció del virus en fluids diferents de la sang com la suor, la saliva o mucositats nasals.

Amb Teresa Romero es van utilitzar dos tractaments experimentals: plasma de dos convalescents de la malaltia i l'antiviral Favipiravir.

És la primera vegada que es comunica a la comunitat científica l'ús conjunt d'aquests dos tractaments que podrien haver contribuït a la curació de la pacient, destaca a Efe el responsable de la unitat de malalties infeccioses de l'hospital La Paz-Carlos III i un dels autors de l'article, José Ramón Arribas.

"En l'article expliquem detalladament l'administració de sèrum a la convalescent i de l'antiviral Favipiravir, que es fa servir per a la grip però que, en dosis més altes, mai s'havia utilitzat per tractar l'Ebola", apunta Arribas, que sosté que el sèrum i l'antiviral "poden haver contribuït" que l'auxiliar d'infermeria sobrevisqués.

En la seva opinió, el tractament administrat a Teresa Romero, de 45 anys, ha aportat als metges "ensenyances molt importants", sobretot en relació amb el suport a través de fluids.

DOS TRACTAMENTS

No obstant, Arribas reconeix que "no es pot determinar" quin dels dos tractaments ha funcionat millor perquè per a això es necessiten assajos clínics, és a dir, que uns pacients els rebin i altres no, i que s'estan fent, tot i que encara no hi ha resultats concloents.

El que, segons ell, sí que sembla important i demostra que alguna cosa "està funcionant" és que en el món desenvolupat la mortalitat de la malaltia de l'Ebola està "al voltant del 20%, percentatge que a l'Àfrica supera el 50%".

La doctora Marta Arsuaga, una de les autores que firmen l'article, ja va avançar el dia que va rebre l'alta mèdica Teresa Romero que era complicat determinar quin tractament havia funcionat amb ella i va afegir que el seu sistema immunològic segurament havia tingut "molt a veure" en la seva recuperació, consideració amb la qual coincideix Arriaga.

Romero es va infectar al tractar els dos missioners repatriats de l'Àfrica i que van morir a l'hospital Carlos III de Madrid, Miguel Pajares i Manuel García Viejo.

Un total de 165 professionals de l'hospital La Paz-Carlos III van atendre deu pacients com a "casos en investigació" i tres casos confirmats de malaltia pel virus de l'Ebola: els dos religiosos i el cas secundari de l'auxiliar d'infermeria que es descriu en l'article.

L'experiència amb els tres pacients d'Ebola a l'hospital madrileny, on s'han comptabilitzat més de 800 exposicions amb contacte del personal sanitari, proveïts dels preceptius equips de protecció, ha servit per elaborar nous protocols com el d'atenció psicosocial.

Notícies relacionades

L'estat de salut de Teresa Romero, que va rebre l'alta mèdica fa set mesos, segueix "evolucionant molt favorablement, sense seqüeles particulars pel virus", subratlla Arribas, que aprofita per expressar el seu agraïment a l'auxiliar d'infermeria per permetre publicar el seu cas perquè la comunitat científica conegui millor aquesta malaltia.

I conclou amb una paradoxa: "Ara que estan en marxa assajos clínics a l'Àfrica, l'epidèmia remet, i per això ens podem quedar sense saber si els tractaments funcionen o no". 

Temes:

Ebola