Crisi sanitària internacional

L'epidèmia d'Ebola a l'Àfrica podria portar a una altra de xarampió

Investigadors denuncien que l'actual brot ha portat a suspendre vacunacions infantils contra malalties

Sepultura d’un cadàver amb símptomes de contagi per Ebola, a Libèria.

Sepultura d’un cadàver amb símptomes de contagi per Ebola, a Libèria. / AP / ABBAS DULLEH

1
Es llegeix en minuts

L'epidèmia d'Ebola a l'Àfrica Occidental podria portar a una altra de xarampió si no es reprenen ràpidament els programes de vacunació infantil suspesos pel brot, adverteix un estudi publicat a 'Science'Science.

L'estudi adverteix que l'actual brot d'Ebola a LibèriaSierra Leone Guinea ha causat alteracions en el sistema mèdic, que han portat a la suspensió de les vacunacions infantils contra malalties com el xarampió.

Els investigadors han calculat que més d'un milió de nens d'entre nou mesos i cinc anys podrien estar en una situació vulnerable a un brot de xarampió en un termini de 18 mesos per les interrupcions en la cartilla de vacunació.

"Els efectes secundaris de l'Ebola són potencialment tan devastadors en termes de morts com la malaltia mateix", ha assenyalat Justin Lessler, professor assistent al Departament d'Epidemiologia de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Segons Lessler, les epidèmies de xarampió solen seguir a les crisis humanitàries, però ha assegurat que es pot fer una cosa "relativament fàcil i barata" per evitar la perduda de vides, reprenent les campanyes de vacunació.

Els investigadors apunten que la immunització del xarampió ha baixat un 75% i fent projeccions calculen que en 18 mesos més d'un milió de nens d'entre 9 mesos i 5 anys quedaran sense vacunar, davant els 778.000 abans de la crisi.

En aquest sentit, indiquen que per cada mes que s'interromp la vacunació, uns 20.000 nens més són susceptibles de contraure xarampió, cosa que davant un brot incrementaria les possibilitats d'una epidèmia en aquests tres països.

Notícies relacionades

Abans de l'actual brot d'Ebola, els investigadors estimaven que un brot de xarampió podria afectar 127.000 persones. No obstant, després de la interrupció de la vacunació creuen que en 18 mesos la xifra augmentaria a 227.000 afectats.

Els investigadors assenyalen que davant aquest supòsit també s'incrementarien el nombre de morts, que passarien de 2.000 a 16.000, i per això recomanen que es reprengui la vacunació tan bon punt sigui segur fer-ho. 

Temes:

Ebola