PRIMERA COMPAREIXENÇA PARLAMENTÀRIA DEL NOU MINISTRE DE SANITAT

Alonso posa fi al copagament hospitalari que va implantar Mato

L'OCU exigeix als laboratoris que no s'aprofitin dels malalts d'hepatitis

La mesura només s'aplicava a Ceuta i Melilla pel rebuig de les autonomies

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

El nou ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va anunciar ahir la primera rectificació a la política de la seva antecessora, la dimissionària Ana Mato. Es tracta del polèmic copagament dels medicaments dispensats als hospitals. L'exportaveu parlamentari del PP donarà el cop de gràcia a una mesura que en realitat havia nascut morta perquè cap comunitat autònoma la va aplicar. Excepte Ceuta i Mellila, on els seus hospitals són gestionats pel ministeri.

L'anunci el va formular amb molta vaselina durant la seva primera compareixença al Congrés com a nou ministre per no evidenciar que, encara que més simbòlica que real, es tracta d'una rectificació en tota regla. El va emmarcar en la política empresa per «l'anterior equip» que ja «va deixar sense efecte» alguns copagaments, com el de les ambulàncies. «El copagament de farmàcia hospitalària serà revisat d'acord amb les comunitats autònomes», es va limitar a anunciar. Més tard, el ministeri va precisar en una nota que «no s'exigirà als pacients que aportin res pels medicaments que se'ls dispensa als hospitals».

El copagament hospitalari va ser rebutjat no només per injust sinó per poc rendible. L'aportació dels infermers no era gaire alta i el sistema que havien d'organitzar els hospitals per cobrar-la era gairebé més car que els ingressos a obtenir. Tot i això es va imposar l'interès a implantarlo atribuït a l'anterior secretària general de Sanitat, Pilar Farjas.

EXPERTS INDEPENDENTS / Bona part de la compareixença d'Alonso va estar monopolitzada per la crisi de l'hepatitis C, encara que sense novetats rellevants. Davant algunes crítiques per la suposada vinculació a companyies farmacèutiques d'alguns dels membres de la comissió d'experts que elaborarà el pla contra la malaltia, el ministre va anunciar que aquests han firmat una declaració de conflicte d'interessos en què queda clara la seva independència.

Notícies relacionades

Sobre els laboratoris farmacèutics, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va censurar ahir l'«aberrant» preu que pretenen imposar als nous medicaments contra l'hepatitis C «aprofitant-se» de la situació generada per la demanda dels malalts.

L'OCU va assenyalar que l'argument de la indústria farmacèutica sobre la necessitat de fixar preus alts per finançar la investigació de noves molècules «no és del tot real» perquè part d'aquesta investigació «s'ha fet en centres públics i els costos reals de producció estan molt per sota d'aquestes xifres». «El Govern no ha de seguir-los el joc i ha de fer valer la seva capacitat de compra», va advertir l'organització.