SEGONA DESTITUCIÓ D'un RESPONSABLE DE SANITAT EN UNA SETMANA

El 'conseller de l'Ebola' també cau a l'atacar un altre cop Romero

Rodríguez va afirmar que la infermera viu gràcies a la seva gestió de la crisi del virus

La número dos de Mato dimiteix al fracassar al postular-se com a ministra

Javier Rodríguez, Ana Mato i Rafael Pérez Santamaría, gerent de l’Hospital La Paz, l’octubre passat, abans d’una roda de premsa sobre l’Ebola.

Javier Rodríguez, Ana Mato i Rafael Pérez Santamaría, gerent de l’Hospital La Paz, l’octubre passat, abans d’una roda de premsa sobre l’Ebola. / AP / PAUL WHITE

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ
MADRID

Els dos grans protagonistes dels errors en la gestió de la crisi de l'Ebola han caigut un darrere l'altre, encara que en circumstàncies molt diferents. Si la ministra de Sanitat, Ana Mato, ja molt erosionada per la crisi de l'Ebola, va dimitir la setmana passada empesa pel jutge Pablo Ruz a l'acusar-la de lucrar-se amb la xarxa Gürtel, el conseller de Sanitat de Madrid, Javier Rodríguez, va ser destituït ahir de manera fulminant a causa d'un nou episodi d'incontinència verbal. Dimecres a la tarda va reincidir en les seves ofenses a l'auxiliar d'infermeria infectada Teresa Romero i poques hores després el president regional, Ignacio González, li va exigir que se n'anés.

En una curta entrevista televisiva concertada amb una agència de notícies el conseller havia afirmat que si ell «ho hagués fet malament», Romero «no estaria parlant». Era la seva peculiar manera de respondre a les crítiques abocades contra ell per l'auxiliar en un programa televisiu. Després va afegir que si la seva gestió no hagués estat la correcta, «Espanya seguiria tenint aquesta malaltia». «El que he de fer és felicitar-nos perquè no ha mort i perquè hagi tingut un final feliç», va raonar.

INCOMPETÈNCIA / Als pocs minuts de divulgar-se les declaracions, l'oposició i els col·lectius sanitaris van exigir que Rodríguez no seguís ni un minut més al capdavant de la conselleria per la seva manifesta «incompetència». Després del Consell de Govern celebrat ahir al matí, González li va trucar per explicar-li que «no havia estat afortunat» i demanar-li que «posés» el càrrec a la seva disposició. Rodríguez no hi va oposar resistència, segons explicaria el mateix president a la tarda. Després es va desfer en elogis a «la seva extraordinària gestió».

Rodríguez serà recordat per les seves crítiques a Romero al cap de poc que s'infectés. No només la va culpar d'haver comès l'error que la va encomanar. La va acusar de «mentir», «ocultar informació» i haver «anat a la perruqueria» després de visitar el metge. Va arribar a afirmar que «no cal un màster per posar-se un vestit». També va assegurar que no tenia intenció de dimitir encara que no necessitava el càrrec per viure. «Jo vaig arribar a la política menjat», va presumir.

González li va censurar aquestes declaracions però es va resistir a les pressions de l'oposició i l'opinió pública perquè el cessés. Fins i tot la Moncloa li va fer arribar discretament el missatge que havia de deixar anar llast, però ell responia que abans se n'havia d'anar Ana Mato. Fonts del seu entorn asseguraven que havia exigit al conseller que es mantingués lluny dels focus i que el rellevaria quan trobés  «el moment oportú». L'elegit per substituir Rodríguez és el fins ara viceconseller d'Assistència Sanitària, Javier Maldonado, que avui pren possessió.

Notícies relacionades

La marxa del conseller no portarà Romero a retirar les dues demandes interposades. L'advocat que els representa, José María Garzón, va assegurar que «no canvia res» en el procés judicial i va sostenir que el cessament els dóna la raó al reconèixer-se que «el conseller no ha actuat bé».

LES RETALLADES MÉS POLÈMIQUES / L'entrada d'Alfonso Alonso al capdavant del Ministeri de Sanitat ha comportat també la sortida de la número dos d'Ana Mato, la secretària general, Pilar Farjas. Considerada la impulsora d'algunes de les retallades sanitàries més polèmiques, Farjas s'havia postulat com a successora des que el cap de la ja exministra va estar en perill durant la crisi de l'Ebola. En una carta dirigida al ministre li va comunicar ahir la seva dimissió i la seva decisió de tornar a Galícia i de tornar a exercir com a metge.