Espanya supera el període de quarantena després de la crisi de l'Ebola

Surt de la llista de països afectats pel virus, en la qual va entrar el 6 d'octubre

Investigadors del virus de l’Ebola a Pretòria (Sud-àfrica).

Investigadors del virus de l’Ebola a Pretòria (Sud-àfrica). / AFP

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar ahir que Espanya ha deixat de figurar a la llista de països afectats per l'Ebola, situació en què se la va declarar el 6 d'octubre, quan va ser confirmada la infecció pel virus hemorràgic de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero. El dia que es va determinar la curació de la gravíssima infecció de Romero, el 21 d'octubre, Espanya va iniciar el període de quarantena de 42 dies que l'OMS fixa per acceptar que un país afectat per l'Ebola ha quedat lliure del risc. En aquests 42 dies no s'ha produït cap contagi, requisit imprescindible.

En el període en què Teresa Romero desconeixia el seu contagi, i durant els dies en què va ser visitada per diferents serveis mèdics, l'auxiliar d'infermeria va estar en contacte amb 87 persones, la majoria de les quals van haver d'estar en quarantena 21 dies després del diagnòstic de Romero. Cap d'aquests contactes va desenvolupar la infecció, de manera que Espanya únicament ha patit, oficialment, un cas d'Ebola autòcton, és a dir, per pacient no procedent de l'exterior.

Notícies relacionades

MENTRE CUIDAVA / Es considera que Teresa Romero es va infectar mentre atenia el missioner espanyol Manuel García Viejo, que va ser repatriat des de Libèria al patir un contagi del virus. El religiós va quedar ingressat a l'Hospital Carles III, de Madrid, en què treballa l'auxiliar d'infermeria. Ni les investigacions, ni les conjectures de la mateixa malalta han aconseguit determinar en quin moment es va produir el seu contagi, o quin error es va cometre perquè això passés. Aquesta circumstància impedeix que s'estableixin mesures específiques de prevenció emparades en l'experiència de Madrid.

Romero va lamentar haver rebut una formació molt breu, abans de patir el contagi, sobre com havia d'actuar davant un malalt d'Ebola i quin era el procés per posar-se i treure's el vestit protector. Amb posterioritat a aquest episodi, l'Institut de Salut Carles III -aliè a l'hospital del mateix nom- va emprendre la formació massiva del personal sanitari de l'Hospital La Paz i del Carles III sobre el que és imprescindible conèixer del virus de l'Ebola.