crisi sanitària internacional

L'OMS considera «estabilitzat» el brot d'Ebola a l'Àfrica occidental

L'aïllament dels malalts i la vigilància dels enterraments són els factors clau

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Dues setmanes després que les Nacions Unides consideressin superada la pitjor fase de l'epidèmia d'Ebola i descartessin les previsions inicials que al desembre hi hauria 10.000 infectats per setmana, l'OMS va considerar ahir que l'epidèmia es troba «estabilitzada» a la majoria dels tres països més afectats -Libèria, Guinea i Sierra Leone-, amb excepció d'algunes àrees de l'oest d'aquest últim país. L'OMS va advertir, no obstant, que fins a mitjans del 2015 no es preveu que estigui neutralitzada, és a dir, que no es produeixin noves infeccions.

Aquesta inversió en l'evolució de l'epidèmia, que estava descontrolada fa tot just un mes, s'ha aconseguit aïllant el 70% dels infectats -a casa seva o en hospitals- i controlant el 70% dels enterraments de persones mortes per Ebola, de forma que s'evitin els ritus funeraris que a l'inici del brot van provocar nombrosos contagis.

Aquests controls s'han aconseguit de forma generalitzada als tres països afectats en un període de 60 dies. El següent objectiu és que el 100% dels nous infectats siguin aïllats de les seves comunitats, i que en tots els enterraments s'eviti el contacte físic amb el cadàver. «No hi ha espai per a l'optimisme quan s'està davant el virus de l'Ebola -va advertir el directiu de l'OMS Bruce Aylward-. El pas següent és aconseguir el seguiment del 100% dels contactes dels malalts i seguir reduint la xifra de nous casos. Només quan arribem al zero podrem descansar».

Notícies relacionades

SENSE TANCAMENT DE LLITS /Encara que es redueixi la demanda de llits hospitalaris, l'OMS no en tancarà cap. «Hem de recordar que la malaltia segueix a l'Àfrica i pot propagar-se novament -va dir Aylward-. N'hi ha prou amb un parell d'enterraments mal fets o un parell d'infeccions en un medi hospitalari, i les xifres poden tornar-se a disparar». L'epidèmia ha causat fins ara 6.970 morts i 16.000 malalts a l'Àfrica.

Un altre objectiu de l'OMS és inserir un equip de 5 o 6 persones en cada districte, comtat o prefectura dels tres països, per reforçar la vigilància i seguir els contactes dels nous malalts. Perquè tot això sigui possible, va concloureó Aylward, es necessari que segueixi arribant finançament internacional.