FInal DE LES MESURES DE PRECAUCIÓ PER A UN GRUP EN RISc

Els sanitaris que van cuidar Teresa acaben la quarantena

Cap de les 100 persones que van tractar l'auxiliar va desenvolupar l'Ebola

La cooperant repatriada continua sense símptomes tres dies després

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Les mesures de protecció preses pels sanitaris de l'Hospital Carles III que van tractar Teresa Romero van funcionar correctament. El centenar de persones que es van ocupar de l'auxiliar d'infermeria infectada d'Ebola han acabat el període de vigilància sense haver contret la malaltia. Els 21 dies durant els quals es pot manifestar la malaltia es van complir ahir per a l'última de les persones que van treballar a l'habitació de la pacient abans que totes les anàlisis d'aquesta donessin negatiu en Ebola.

Durant aquests 21 dies, el personal sanitari ha estat sotmès a mesures de seguiment actiu. Dues vegades al dia se'ls avisava perquè es prenguessin la temperatura i en cap cas  va estar per sobre dels 37,7 graus, el límit que marquen els protocols per declarar un pacient sospitós d'Ebola. Va ser precisament cuidant un malalt, el missioner Manuel García Viejo, com es va encomanar Teresa Romero.

L'ÚNICA AMB RISC / L'única persona a Espanya amb risc d'haver contret la malaltia ara és la jove doctora navarresa de Metges Sense Fronteres (MSF) que està ingressada a l'hospital madrileny des de divendres passat. Ahir a la matinada va expirar el període de 48 hores des que va tenir lloc el contacte durant el qual pot ser que encara no es manifestin símptomes. Una vegada complert aquest període, si la sanitària estigués contagiada podria mostrar els símptomes fins al moment en què passin 21 dies, encara que la malaltia se sol desenvolupar amb més freqüència la primera setmana.

Notícies relacionades

La dona, que ha expressat el seu desig de no donar a conèixer la seva identitat, es va punxar amb una agulla hipodèrmica que no havia arribat a utilitzar. El pacient al qual havia d'injectar, un metge de Mali que moriria poc després, estava molt desorientat i li va donar un cop amb la mà que va provocar l'accident. Encara que la xeringa no va entrar en contacte amb el pacient, sí que havia estat exposada en un entorn infectat i per tant existeix un risc relativament alt que el virus hagi passat a la sang de la doctora. La introducció d'una agulla al cos té un potencial molt més infectiu que tocar-se la cara amb un guant, per exemple.

Si la doctora desenvolupa o no la malaltia dependrà de la quantitat de virus que s'hagi introduït i de la resposta del seu organisme. Abans dels 21 dies cap anàlisi seria concloent si no hi ha símptomes, perquè el virus és indetectable fins que apareix la primera simptomatologia. Fins i tot en aquest cas, encara poden passar 72 hores per tenir resultats de les proves de laboratori.