crisi sanitària

Repatriada a Espanya una metge amb alt risc de contagi d'Ebola

La doctora es va punxar quan atenia un infectat en un hospital de Mali

L'afectada és una jove cooperant navarresa de Metges sense Fronteres

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

L'Ebola torna a posar Espanya en estat d'alerta. Una cooperant de Metges sense Fronteres (MSF) que va tenir un contacte d'alt risc amb un infectat pel virus ha estat evacuada de Bamako (Mali) aquesta matinada i arribarà avui a Madrid a primera hora del matí per ingressar a l'Hospital Carles III. La dona, una metge jove nascuda a Navarra, es va punxar ahir a la matinada amb una agulla que havia utilitzat en un pacient al qual estava tractant. Amb ella seran quatre les persones repatriades a Espanya pel virus des que es va iniciar l'epidèmia a l'Àfrica occidental.

Al tractar-se d'un contacte molt recent, no seran necessàries les aparatoses mesures d'aïllament utilitzades amb els dos missioners de l'Orde de Sant Joan de Déu. La malaltia no pot desenvolupar-se fins a passades 48 hores després de produir-se el contacte i aquest va tenir lloc dijous entre les tres i les quatre de la matinada. Tampoc haurà de ser ingressada a les habitacions d'aïllament del centre sanitari madrileny ni els infermers hauran de portar vestits de protecció.

AÏLLAMENT RELATIU / Segons va explicar ahir a la nit el portaveu del comitè de gestió de l'Ebola, Fernando Simón, la cooperant tindrà el mateix règim de vigilància de les persones que van mantenir contactes d'alt risc amb l'última ingressada, l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero, com el seu marit i el metge que la va atendre a urgències de l'hospital d'Alcorcón. És a dir, estarà en quarantena 21 dies i, si llavors no ha desenvolupat la malaltia, rebrà l'alta.

La repatriació no s'ha realitzat en un avió del Ministeri de Defensa, com es va fer en el cas dels missioners. Malgrat que un aparell estava a punt per volar a Bamako, MSF va preferir utilitzar l'avió medicalitzat que posa a la seva disposició la companyia d'assegurances que té contractada per a aquests casos.

A diferència dels religiosos, l'oenagé disposa d'una assegurança que cobreix les despeses de repatriació dels treballadors i fins i tot té concertat un centre sanitari de Ginebra (Suïssa) on se'ls atén. En aquesta ocasió, el llit reservat per a aquests casos estava ocupat des de fa dos dies per un cooperant cubà que sí que està infectat i per això l'organització humanitària va demanar la intervenció del Govern espanyol.

Notícies relacionades

RISC NUL DE CONTAGI / Fernando Simón va voler insistir en el fet que la cooperant «no comporta cap risc de contagi» per als que l'atenen i molt menys per a la resta de la població. La decisió d'ingressar-la al Carles III obeeix al fet que és el més ben dotat i té els «equips amb més experiència que hi ha a Espanya», sobretot, en el supòsit que acabés desenvolupant la malaltia.

Simón va sostenir que la probabilitat que la malaltia es desenvolupi no pot xifrar-se pels pocs casos que hi ha hagut d'incidents similars. Quan es desconeixia el mecanisme de transmissió del virus i es feia servir la mateixa hipodèrmica per a diversos pacients, l'índex de transmissió sí que era molt alt, va apuntar com a únic punt de referència fiable. Metges sense Fronteres ha demanat als mitjans de comunicació que siguin respectuosos amb la identitat de la pacient per desig exprés de la doctora.

Temes:

Ebola