la utilització d¿un producte controvertit

Una vella petició de les malaltes

1
Es llegeix en minuts

L'extracte de cànnabis Sativex, sintetitzat i concentrat en un esprai vaporitzador, va ser autoritzat el 2006 per l'Agència Europea del Medicament per als malalts d'esclerosi múltiple que pateixen espasticitat, una dolorosa rigidesa muscular que apareix de manera recurrent. És l'únic fàrmac basat en el cànnabis que està comercialitzat. Les malaltes de càncer de mama adscrites al col·lectiu Àgata van sol·licitar de seguida poder accedir a receptes del vaporitzador per frenar les nàusees i els vòmits de la quimioteràpia oncològica, però ni el laboratori productor, Almirall, ni la Generalitat van respondre a les seves peticions. Ara ho faran, malgrat la reticència de molts metges. «No serà fàcil que Sativex passi a formar part de la farmacopea que més utilitzen els oncòlegs -va advertir Joan Ramon Laporte, director de l'Institut Català de Farmacologia-. A la majoria dels metges que tracten el dolor o les nàusees, i a alguns pacients, no els agrada aquest fàrmac perquè ve de la marihuana. Està mal vist».

Notícies relacionades

El tractament mensual amb Sativex té un cost d'uns 400 euros, encara que, a diferència dels pacients d'esclerosi múltiple que hi recorren constantment, el seu ús oncològic serà esporàdic, indiquen els especialistes.

No obstant, molts malalts de càncer són consumidors habituals de marihuana, que adquireixen de manera clandestina, i sense saber quina és la qualitat de la planta que fumen. Aquesta realitat és un dels motius que han portat la Generalitat a promoure l'accés del vaporitzador Sativex als pacients oncològics. La indústria farmacèutica, no obstant, no està interessada en aquest mercat, asseguren els experts en farmacopea.