ALERTA SANITÀRIA

La UE adopta mesures per evitar que es propagui la grip aviària

El Regne Unit i Holanda han sacrificat les aus de les dues granges afectades

Un empleat fumiga unes gàbies amb ànecs en una granja de Nafferton, al nord d’Anglaterra, ahir.

Un empleat fumiga unes gàbies amb ànecs en una granja de Nafferton, al nord d’Anglaterra, ahir. / REUTERS / DARREN STAPLES

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

La Comissió Europea va adoptar ahir mesures per evitar que els brots de grip aviària detectats al Regne Unit i Holanda puguin estendre's. Les restriccions afecten el moviment d'animals vius, ous, carn d'au i altres productes i ratifiquen les mesures que ja havien adoptat els dos països a les àrees pròximes a les granges afectades.

El brot de grip aviària detectat divendres en una granja d'East Yorkshire, al nord d'Anglaterra, va obligar a sacrificar 6.000 ànecs. L'operació es va portar a terme «de manera segura i humana per part de personal entrenat», va assenyalar una portaveu del Departament de Medi Ambient, Alimentació i Assumptes Rurals (Defra). La soca ha estat identificada per les autoritats britàniques com del virus H5N8, la mateixa que el cap de setmana es va detectar en una granja de pollastres a Holanda. D'acord amb el Ministeri d'Agricultura, la soca «representa un risc molt feble per a la salut humana i cap risc per a la cadena alimentària».

Notícies relacionades

Per la seva part, la instal·lació agrícola de Hekendorp, a Holanda, afectada pel brot estava en quarantena des de diumenge i després del sacrifici de les seves 150.000 aus va ser desinfectada i segellada durant dues setmanes, procés que es repetirà d'aquí 15 dies. Les autoritats han establert una zona d'exclusió de 10 quilòmetres al voltant de la granja. Els funcionaris de Sanitat de la UE han assenyalat les aus migratòries que van cap al sud per passar l'hivern com a possibles responsables dels casos d'Anglaterra i Holanda.

Dilluns, la ministra britànica de Medi Ambient, Elizabeth Truss,  ja va descartar que el brot correspongués a la virulenta soca H5N1, capaç de transmetre's als éssers humans. El veterinari en cap Nigel Gibbens considera «possiblement molt baix» el risc que l'epidèmia s'estengui, però ha advertit que es podrien detectar més casos en altres granges.