OBSERVACIONS BENEFICIOSES

Menys morts després d'un ictus

Els suggeriments dirigits als metges redueixen la recepta de fàrmacs poc eficaços, però no de tots

2
Es llegeix en minuts
À. G.
BARCELONA

La creixent exigència, o pressió, sobre els equips que atenen les persones que pateixen ictus -trombosi cerebral- o infart de miocardi, les principals causes de mort en l'actualitat, ha donat resultats. Des que la Conselleria de Salut va establir el 2007 el Codi Ictus, circuit que enllaça les ambulàncies del Servei d'Emergències Mèdiques amb els principals hospitals, l'assistència a qui està patint una hemorràgia cerebral s'ha reduït en «quatre minuts» de mitjana, en relació amb el 2010, segons informa la Central de Resultats de Salut. «El temps mitjà transcorregut entre l'entrada d'un malalt per la porta d'urgències i la introducció de l'agulla intravenosa que dissoldrà el trombe és de 51 minuts», indiquen. El 42% d'aquests malalts segueixen vius tres mesos després de l'accident cerebrovascular: el 6% més que fa tres anys.

El 64% dels qui pateixen un infart de miocardi i no moren de manera fulminant són atesos en menys de 120 minuts: són el 5% més que fa quatre anys, segons l'informe del 2013 de l'Agència de Qualitat (Aquas). Menys demora en l'assistència significa més múscul miocardi salvat, sa.

Un mes després

La supervivència un mes després de patir malalties cardíaques o cerebrals greus -període de risc  de repetició- ha millorat en els últims tres anys. El 2013, es va reduir la mortalitat per insuficiència cardíaca -incapacitat del cor per bombar prou sang-, així com també la dels qui van patir un ictus, i la dels afectats per un aneurisma abdominal -eixamplament d'una artèria-. Els tècnics de Salut atribueixen aquesta millora a la qualificació del personal sanitari.

Notícies relacionades

Les advertències emeses en anteriors informes de l'Aquas han aconseguit reduir el 28% les receptes de fàrmacs bifosfonats -indicats per a alguns casos d'osteoporosi- a dones més grans de 50 anys. El 2013, el 3,8% de les dones d'aquesta edat -en risc teòric de patir osteoporosi- ateses als CAP van iniciar un tractament amb bifosfonats, teràpia que els va ser indicada, com a mínim, per als cinc anys següents. «Aquests medicaments tenen importants efectes secundaris, entre ells la fractura de mandíbula per necrosi òssia, i no està recomanat utilitzar-los de manera generalitzada», va advertir Josep Maria Argimón, director d'Aquas, que va atribuir a «insuficient informació» la seva prescripció massiva des del 2007. La reducció de les receptes d'aquests fàrmacs va suposar a Salut un estalvi de 7,7 milions el 2013.

Els suggeriments d'Aquas, tot i això, no han aconseguit disminuir el nombre de receptes de protectors gàstrics (Omeprazol, en primer lloc). Espanya continua sent un dels països del món amb més consum innecessari d'aquest fàrmac, van indicar.