Crisi sanitària internacional

Un mort a Uganda pel Marburg, similar a l'Ebola

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un home ha mort a Uganda després de resultar infectat pel virus de Marburg, molt semblant al de l'Ebola i que desencadena en una febre hemorràgica altament contagiosa i letal. Segons les autoritats del país africà, la víctima, de 30 anys i tècnic en radiologia en un hospital de la capital, Kampala, va morir el 28 de setembre. L'home va començar a sentir-se indisposat uns 10 dies abans del decés, amb símptomes com ara mal de cap, malestar abdominal, vòmits de sang i diarrea. Una vuitantena de persones més han estat posades en quarantena com a mesura preventiva. Tres quartes parts d'aquesta gent són empleats sanitaris. Un d'ells és germà del mort.

Notícies relacionades

Es tracta d'un virus de la família del Filoviridae, la mateixa a la qual pertany l'Ebola, i que se salda amb la mort del malalt en un percentatge superior al 80% dels casos. El període d'incubació és d'uns 14 dies davant de les prop de tres setmanes en què es desenvolupa l'Ebola. El potencial mortífer s'explica en bona mesura per la capacitat que té per afectar la pràctica totalitat d'òrgans vitals del malalt.

Aquest virus va ser aïllat per primera vegada el 1967 a la ciutat alemanya que li dóna nom. Entre el 1998 i el 2000 una epidèmia a la República Democràtica del Congo va deixar un total de 128 morts de 154 infectats. El  brot més gran conegut fins ara va tenir lloc a Angola els anys 2004 i 2005, amb 329 víctimes mortals de 368 infectats.