La tuberculosi

El bacteri de la tuberculosi no està vençut a Catalunya

La incidència de la malaltia en el territori català és de 16 casos per cada 100.000 habitants

CULTIU DEL MICROBI.En la prova de la tuberculina s’injecta sota la pell una quantitat de filtrat purificat causal.

CULTIU DEL MICROBI.En la prova de la tuberculina s’injecta sota la pell una quantitat de filtrat purificat causal. / ALBERT BErTRAN

3
Es llegeix en minuts
CARME
ESCALES

Tos persistent, de durada superior a dues setmanes, acompanyada sovint de febre, sudoració, malestar general, pèrdua de pes i, de vegades, presència de sang a l'esput. Aquests són els símptomes de la tuberculosi pulmonar, la tuberculosi més freqüentment diagnosticada a Catalunya. La seva incidència se situa en uns 16 casos per cada 100.000 habitants a l'any. La xifra puja una mica més a la ciutat de Barcelona, on es registren 20 casos entre 100.000 habitants. L'índex de mortalitat a Catalunya -i en el conjunt d'Espanya- està al voltant de l'1% dels malalts que pateixen tuberculosi.

«Aquesta malaltia no ens ha abandonat mai. Però, en termes generals, la seva incidència ha anat decreixent continuadament des de fa molts anys», afirma el metge especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona José Antonio Martínez. «Hi va haver un petit repunt de la malaltia durant els dos primers anys dels 90, que va estar motivat per l'excés de casos associats a l'epidèmia de la sida, i una atenuació del ritme de descens a partir del 2004 a causa de la quantitat de casos aportats per immigrants procedents de països en vies de desenvolupament», indica.

CONTAGI / «La tuberculosi s'adquireix inhalant petites partícules de secreció respiratòria que contenen el microbi -Mycobacterium tuberculosis- i que són expulsades a l'aire quan el malalt tus o, fins i tot, quan parla», explica el doctor Martínez. «En cas de sospita de tuberculosi, realitzem la prova de la tuberculina al mateix ambulatori. Si surt positiva -al cap de 48 a 72 hores apareix una taca amb forma de fava i palpable sobre la pell-, aleshores es fa una radiografia del tòrax. Si la placa confirma que hi ha lesions, convé fer un cultiu d'esput, per veure si està en fase de contagi o no, és a dir, si escampa els bacteris o no», detalla Josep València, metge de família del CAP Ramon Turró de Barcelona.

«Una vegada confirmada la malaltia, a més de tramitar-se la declaració obligatòria de malalties, que posa el cas en coneixement de Salut Pública, s'inicia la investigació de contactes que, per la seva banda, Salut Pública també efectua», assenyala València. «El tractament del pacient s'inicia tant si està en fase de contagi com no», puntualitza.

«La tuberculosi es tracta amb antibiòtics específics», explica José Antonio Martínez, del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona. «És molt important que s'administrin sempre almenys dos fàrmacs actius i que la durada del tractament sigui l'apropiada, en termes generals no inferior mai als sis mesos», precisa Martínez. «S'acostuma a començar administrant tres o quatre fàrmacs durant els dos primers mesos i, si el microbi és sensible, es continua amb dos d'ells durant quatre mesos més», detalla l'especialista.

«És necessari fer el seguiment del pacient per assegurar-se que el tractament es porta a terme correctament fins al final. Malgrat que la seva  durada s'ha reduït, aquesta encara és llarga i, passat un temps, hi ha pacients que es relaxen», indica el doctor València. «El control sobre el tractament també és important per detectar precoçment possibles efectes tòxics de la medicació que, malgrat no ser gaire freqüents, són potencialment greus», destaca el doctor José Antonio Martínez.

Notícies relacionades

FACTORS DE RISC / El tabaquisme se situa, amb entre el 23% i el 29% dels casos de malalts de tuberculosi, com el primer factor de risc de contraure la malaltia. Uns altres són la precarietat social (8%-23%), l'alcoholisme (11%), la infecció de VIH (11%) i el consum de drogues injectades (3%). També es detecten bastants casos entre persones que han immigrat recentment des de països en vies de desenvolupament. Aquestes suposen «gairebé al 50% dels pacients amb tuberculosi a Catalunya, encara que a la ciutat de Barcelona ja se supera aquest 50%», afegeix Martínez.

A més de la forma més freqüent de tuberculosi, la pulmonar, la malaltia també es pot manifestar amb dolors en un costat del pit que augmenten al respirar i tossir. Es tracta de la tuberculosi pleural. Si el pacient consulta el metge per una tumoració creixent a la zona lateral del coll, pot ser símptoma de tuberculosi ganglionar, que és la tercera forma més comuna que mostra aquesta malaltia.