Projecte Europeu

Can Ruti valida una nova escala que millora la predicció de riscos respiratoris postoperatoris

L'estudi ajuda a afinar les mesures adoptades abans, durant i després d'una intervenció

Operació quirúrgica a l’hospital Can Ruti de Badalona, el gener passat.

Operació quirúrgica a l’hospital Can Ruti de Badalona, el gener passat. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

L'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona ha liderat un projecte europeu que ha validat una escala que prediu amb més precisió el risc de problemes respiratoris postoperatoris, que és la complicació més freqüent i la principal causa de mort després d'una intervenció quirúrgica.

L'escala consta de set ítems senzills de calcular que permeten classificar el pacient segons tres grups de risc, cosa que afina més la predicció del risc i ajuda a millorar les mesures adoptades abans, durant i després de l'operació.

L'estudi, que es publica aquest divendres a la revista científica 'Anesthesiology', l'han portat a terme els especialistes del Servei d'Anestesiologia i Reanimació de Can Ruti i ha comptat amb la col·laboració de 63 centres de 21 països europeus.

Segons ha informat l'hospital badaloní, gairebé un 8% de les persones operades a Europa pateixen aquesta mena de complicacions, que sobretot es concreten en insuficiència respiratòria o infecció pulmonar.

Els metges van veure que conèixer el seu risc era necessari per actuar amb antelació i reduir la seva incidència i per això els especialistes de Can Ruti han validat l'escala, que porta el nom de projecte Ariscat i que estava a prova des de l'any 2010.

Aquest any, Can Ruti ha validat l'escala en un estudi que és el primer que valida internacionalment una escala d'aquestes característiques.

L'escala, que els anestesiòlegs poden aplicar de forma senzilla en la consulta preanestèsica amb els pacients, consisteix a mesurar set ítems: l'edat, la presència d'anèmia en les anàlisis recents, el tipus d'intervenció, la seva durada, la urgència del procediment, les infeccions respiratòries prèvies i la saturació arterial d'oxigen.

Aquest últim és l'únic ítem que requereix una petita prova a la mateixa consulta, col·locant un aparell al dit.

Més de 5.000 pacients europeus van acceptar ser inclosos en l'estudi, que ha confirmat que l'escala funciona, una vegada registrat si van patir o no complicacions respiratòries postoperatòries i com van evolucionar.

El projecte, que classifica als pacients en tres grups en funció del risc de complicacions, ha ratificat que aquest risc depèn en un 50% de l'estat de salut del pacient abans de l'operació. L'altre 50% fa referència a les característiques de la intervenció quirúrgica.

Notícies relacionades

També ha detectat diferències entre el risc de complicacions respiratòries postoperatòries en funció de l'àrea d'Europa a la qual es pertanyi, però fa falta estudiar més aquesta qüestió per determinar-ne les causes.

Segons els metges de Can Ruti, el següent pas és concretar, a partir de l'experiència, quines són les mesures més adequades a adoptar abans, durant i després de la intervenció quirúrgica per minimitzar el risc que l'escala ajuda a afinar.