PEDIATRIA

Augmenta l’obesitat infantil a Espanya: ¿Com es pot combatre l’excés de pes entre els infants?

L’excés de pes afecta 4 de cada 10 nens i 3 de cada 10 adolescents a Espanya.

Augmenta l’obesitat infantil a Espanya: ¿Com es pot combatre l’excés de pes entre els infants?
3
Es llegeix en minuts
Rebeca Gil

El mes de gener és sempre un bon moment per plantejar-se propòsits, en especial en matèria de salut i benestar per millorar la qualitat de vida.

Si ho fem, no hem d’incloure-hi els nens i adolescents, i centrar-nos en aspectes a millorar en la nutrició infantil i els hàbits de vida de nens, nenes i adolescents per prevenir l’obesitat.

I que, com assenyala la doctora Esther Serrano Poveda, coordinadora de família i salut de l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap), «aconseguir que la infància i l’adolescència creixi de manera sana suposa promoure estils de vida saludable: una vida activa, una alimentació sana, benestar emocional i bons hàbits de descans.»

Objectiu de l’any: combatre l’excés de pes entre els infants

Però ¿quins aspectes de la salut dels nens podem millorar durant aquest any 2023?

L’AEPaP proposa que siguin propòsits encaminats a combatre l’excés de pes, que afecta 4 de cada 10 nens i 3 de cada 10 adolescents a Espanya i, amb xifres similars a molts països del món. 

Així es reflecteix en el Pla Estratègic Nacional per a la Reducció de l’Obesitat Infantil (2022-2030), presentat pel Govern el 2022, cosa que fa especialment necessàries mesures de foment de l’alimentació i l’oci adequats. 

L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap), que ha participat de manera activa en l’elaboració d’aquest pla, juntament amb altres societats científiques, recomana redoblar els esforços, tant per part de les famílies com de les administracions central, autonòmiques i locals per arribar a l’objectiu marcat en aquest projecte: reduir el sobrepès i infantil i adolescent a Espanya en un 25% durant la pròxima dècada sense deixar ningú enrere. 

«Des de fa anys, a les consultes de pediatria d’atenció primària estem preocupats per l’evolució de l’excés de pes en els menors. De ser una cosa gairebé anecdòtica, l’obesitat infantil ha passat a ser un problema que veiem cada dia», explica la doctora Serrano Poveda. 

«La clau per aturar aquest fenomen és treballar amb les famílies, formar-les i aconseguir que inculquin als fills uns hàbits correctes», apunta la metge.

Notícies relacionades

Per això els pediatres proposen que aquests bons propòsits no siguin només per als pares, sinó que es poden posar en marxa en família. 

Onze propòsits saludables per a nens i adolescents

Per ajudar les famílies, l’AEPaP ha ideat una campanya en la qual identifica cada mes amb un dels canvis, basats en accions que evitin el sedentarisme i promoguin un estil de vida actiu. Canvis amb què podem millorar la salut de nens i adolescents, i, per tant, la de les seves famílies. 

  1. Per començar l’any els pediatres proposen aprendre què són les vitamines i introduir-les en la dieta de manera natural, sense pastilles. Com adverteixen els especialistes, les vitamines són essencials per a l’organisme, i més en l’edat pediàtrica, ja que «és una etapa de marcat creixement en què els teixits del cos estan en ple desenvolupament i a més hi ha un fort desenvolupament intel·lectual». Un dieta equilibrada i variada assegura l’aportació necessària d’aquestes substàncies. 

  2. Un altre objectiu per a aquest any ha de ser augmentar el consum de llegums. Són rics en hidrats de carboni, fibra, proteïnes vegetals i ens aporten també vitamines. 

  3. Cuinar en família. És una de les millores maneres per ensenyar als nens bons hàbits alimentaris. 

  4. Una vegada ficats entre fogons, els pediatres proposen preparar un plat saludable. Es tracta d’ensenyar als nens que el millor dels plats és aquell que, com assenyalen els experts de Harvard, inclou fruita i verdura en una de les meitats, cereals integrals en un dels quarts i proteïnes saludables a l’altre quart.

  5. Jugar al carrer. Segons les dades facilitades per l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) el 75% dels escolars espanyols de 7 a 17 anys no desenvolupen cada dia almenys hora diària d’activitat o joc a l’aire lliure.  El contacte amb l’aire lliure disminueix la mortalitat global, redueix l’estrès, el risc cardiovascular i millora el descans nocturn, entre altres beneficis. 

  6. Limitar el temps d’ús de pantalles.

  7. Dormir millor i millorar els hàbits de descans. «El son de mala qualitat pot afectar el desenvolupament físic, emocional, cognitiu i social dels nens», indiquen des de l’AEPaP. 

  8. Intentar, sobretot durant els mesos de vacances, fer un tomb diari. 

  9. Jugar amb les criatures. Entre els beneficis de jugar amb els nens i adolescents els reporta millores en el desenvolupament motor i la coordinació, evita el sedentarisme, afavoreix la creativitat i redueix l’estrès.

  10. S’han de prendre més lactis. El calci és essencial en l’alimentació infantil.

  11. Més fruita i verdura. Tant l’esmorzar com el dinar, el berenar o el sopar han d’incloure una mica de fruita i verdura, diàriament.