HIGIENE

La ciència respon a una de les preguntes que més ens fem sobre higiene corporal

La neteja, que era l’únic que ens preocupava des que les malalties infeccioses semblaven estar derrotades, ha reobert la porta a la paraula higiene, amb els seus patògens, desinfeccions...

La ciència respon a una de les preguntes que més ens fem sobre higiene corporal

Freepik

4
Es llegeix en minuts

Estem en plena volta al món de la higiene, tant corporal com a la llar. El que tant preocupava les nostres àvies i nosaltres semblàvem haver abandonat una miqueta, amb el coronavirus ha tornat a recuperar actualitat.

La neteja, que era l’únic que ens preocupava des que les malalties infeccioses semblaven estar derrotades, ha reobert la porta a la paraula higiene, amb tot el que ella significa i amb la seva estreta relació amb patògens, desinfeccions...

Així que una vegada que ens plantegem com fer les coses bé, són moltes les preguntes que apareixen en l’horitzó:

  • ¿Com es pot desinfectar la casa sense córrer riscos? ¿ Amb quins productes i com utilitzar-los?

  • ¿Quines zones de casa no netegem bé i necessiten una cura especial?

  • ¿Com tractar la roba bruta? Això és el que fem malament i hem de canviar per evitar infeccions amb la bugada

  • ¿Què hem de tenir en compte al fer el llit... i que influeix molt en la salut?

  • ¿La barba és un focus de bacteris? Això és el que has de fer per mantenir-la neta

  • ¿Hauríem de fer cas al que diuen les àvies? La seva recepta continuarà salvant vides quan la pandèmia hagi acabat.

Una de les preguntes més freqüents en neteja corporal

A l’hora de parlar de neteja del cos i d’higiene de la llar, hi ha una pregunta que ens assaltarà segur perquè és un debat permanent en moltes famílies.

La discussió entre si ets un gandul perquè no et vols dutxar a l’aixecar-te al matí, o si ets un brut perquè no et dutxes a l’arribar a casa dela feina.

  • La baralla entre em fico al llit net entre els meus llençols nets i al costat de la meva parella neta, o em vesteixo net al matí, sense rastre de les suposades suors o fetors de la nit.

Els arguments són sempre els mateixos:

  • La dutxa nocturna elimina les empremtes d’un dia intens, envoltat de gent amb diferents graus d’higiene, en ambients estrets, en contacte amb el fum dels cotxes, les aglomeracions del transport públic...

  • La dutxa matinal permet eliminar totes les empremtes de la transpiració de la nit.

I la primera conclusió és que en aquesta pugna no hi ha decisió salomònica possible, perquè els professionals sanitaris deixen molt clar que el que no és bo ni saludable és dutxar-se més d’una vegada al dia.

¿Millor a la nit?

Parlant amb un metge i un dermatòleg, sembla que ells no tenen tants dubtes i ens ajuden a definir la millor opció. Perquè tots dos coincideixen a afirmar que l’ideal seria anar a la dutxa (o a la banyera) a la nit.

La raó és simple: dutxar-se a l’arribar a casa ajuda a lliurar la pell dels bacteris  que s’acumulen allà durant el dia i que poden afectar l’equilibri de la microbiota cutània.

Recordem que aquesta microbiota és una espècie de «muralla» construïda per microorganismes que protegeixen contra amenaces externes i que està formada per ‘bacteris bons’, també anomenats ‘simbiòtics’ (perquè viuen en simbiosi amb el nostre organisme).

Però durant el dia també es va sumant a aquesta «muralla» tota una població potencialment patògena que anem recollint en tot el que toquem, en tots els llocs que toquem, i que pot causar malalties.

La renovació de la pell

A més, és especialment durant la nit quan el nostre cos pateix l’anomenada proliferació cel·lular, que és una cosa així com la renovació de la pell, i els contaminants acumulats durant el dia són perjudicials per a aquest procés, per la qual cosa és millor eliminar-los.

És fàcil entendre que si deixem els bacteris dolents a la pell durant tota la nit, sense posar-los cap barrera, el que fem és permetre que es reprodueixin, amb el risc que acabin imposant-se als bons.

I si això passa, la microbiota cutània pot anar disminuint la capacitat de protegir-nos i de servir de barrera.

¿Què fem amb la suor de la nit?

Els nostres especialistes diuen que en condicions normals, el nostre cos sua a la nit molt menys del que pensem.

És veritat que tots hem experimentat nits en què ens despertem xops en suor. Per febre, per calor, per haver begut alcohol de més... I al final ens creiem que és sempre així.

Però no és una cosa real.

¿I llavors què hem de fer?

¿Pretenen que ens vestim tal com ens despertem?

¿Què fem amb la suor i la neteja que el cos realitza quan ens adormim i sembla que ens aixequem amb ella enganxada?

¿Tornem a la neteja matinal «per parròquies»?

Els experts insisteixen que la brutícia que s’acumula al nostre cos durant la nit no és per a tant, i afegeixen que:

  • «Tot i que suïs, no hi ha res problemàtic quant a higiene es refereix. En el pitjor dels casos, tot el que tenim a la pell té les seves arrels al nostre propi cos».

Així que ells són més partidaris del que feien els nostres avis, és a dir, netejar-se per «parròquies».

  • O el que ells anomenen «un bany per a gats» que es redueix a netejar-nos les mans, la cara, els plecs del cos i els orificis».

La raó és que sempre serà millor evitar una segona dutxa, perquè danyarà la pell.

  • «Al no tocar la microbiota el respir necessari per reconstituir-se, es desestabilitza i ja no protegeix contra les agressions externes».

Quatre consells pràctics per dutxar-se bé

• Per a la nostra pell és millor l’aigua tèbia que l’aigua calenta.

• Si és possible, abans de sortir de la dutxa obrir l’aixeta d’aigua freda i aguantar tot el que puguem sota el raig. Perquè el fred alenteix el metabolisme dels bacteris.

Notícies relacionades

• Per a sabons, gels o xampús, el recomanable és triar productes amb pH neutre per no danyar la microbiota cutània.

• I tot i que soni a repetició, no és bo prendre més d’una dutxa al dia.

Temes:

Família