Malalties

Els nens de més de sis anys amb signes de bronquiolitis haurien de portar mascareta

Els experts plantegen evitar les visites a més petits de tres mesos si es presenta algun símptoma

2
Es llegeix en minuts

La Societat Espanyola de Pneumologia Pediàtrica (SENP) ha proposat aquest dimecres quatre mesures per prevenir l’expansió de la bronquiolitis associada al virus respiratori sincític (VRS), entre les quals hi ha la recomanació de mascareta als nens més grans de sis anys amb símptomes.

En un comunicat, la SENP i la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Pediàtrica (SEPAR) han plantejat també evitar les visites a més petits de tres mesos si es presenta algun símptoma i extremar les mesures higièniques, distància social d’1,5 metres sempre que un adult o un nen tingui indicis de tenir la malaltia i no portar el menor a l’escola bressol o escola si presenta algun problema respiratori.

Amb aquestes mesures, les dues societats consideren que es pot prevenir l’expansió d’un virus que en aquests moments està col·lapsant les urgències pediàtriques dels hospitals de pràcticament tot el territori nacional.

Bronquiolitis o pneumònia

Els pneumòlegs recorden que aquest virus, que sol aparèixer normalment a finals de la tardor, provoca símptomes similars als d’un refredat i pot fer que els més petits d’un any el tinguin amb més intensitat i derivi en bronquiolitis o complicar-se en alguns casos amb una pneumònia.

El VRS és un patogen comú que provoca símptomes semblants als d’un refredat com ara tos, mucositat o febre, que solen durar de cinc a set dies.

El virus causa més impacte en els nens de menys d’un any i sol diagnosticar-se amb més freqüència en més petits de quatre.

El 2% dels nens de menys d’un any que el presenten acaben ingressant en un hospital i els de menys de sis mesos, i sobretot de tres mesos, tenen un risc molt elevat de presentar un quadro greu i ingressar a les unitats de cures intensives.

Aturar l’expansió

La coordinadora de l’àrea de Pneumologia Pediàtrica de SEPAR, Verónica Sanz, ha afirmat que amb aquesta explosió de casos el més important és aturar-ne l’expansió, especialment entre menors.

Una de les raons que addueix aquesta especialista per a l’augment de casos és que el virus no ha circulat en les dues últimes temporades, degut probablement a la distància social i a l’ús de la mascareta, cosa que va influir en una més baixa immunització natural.

Notícies relacionades

Segons les últimes dades de l’Institut de Salut Carles III, la segona setmana de novembre es va registrar en hospitals una taxa d’incidència de 79,4 casos per 100.000 habitants en la població de zero a quatre anys, quatre vegades més que un mes abans.

En atenció primària i segons les mateixes fonts, també s’ha disparat la presència de bronquiolitis associada a VRS amb 945,7 casos per 100.000 habitants en el grup de nens de zero a quatre anys, seguit de la franja de cinc a 14 anys, que registra 195 casos per 100.000.