CORONAVIRUS:

¿He de vacunar-me amb la quarta dosi de la vacuna contra la COVID? ¿Quan?

La campanya d’administració de la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 arrencarà dilluns vinent, dia 26, i alhora a tot Espanya

¿He de vacunar-me amb la quarta dosi de la vacuna contra la COVID? ¿Quan?
5
Es llegeix en minuts

Amb la fi del tercer estiu de la pandèmia, Espanya s’enfronta a la primera tardor sense mascaretes obligatòries en interiors, a excepció dels centres sanitaris i el transport públic, de moment.

Tanmateix, per fer front a una possible vuitena onada de la covid-19, durant aquest mes de setembre ja estarà disponible la quarta dosi de la vacuna contra el SARS-CoV-2.

Com ha confirmat el Ministeri de Sanitat, aquest dilluns vinent, 26 de setembre, arrenca la campanya de la segona dosi de record, o quarta dosi, en totes les comunitats i ciutats autònomes alhora.

Es preveu l’arribada de 44 milions de dosis, adaptades a la variant òmicron ja que les injeccions de les farmacèutiques Pfizer/Biontech i Moderna han sigut adaptades a les diferents variants del coronavirus.

Però, ¿qui seran els primers a rebre la segona dosi de reforç contra la covid?

¿Qui s’ha de vacunar amb la quarta dosi de la covid?

«Les recomanacions de les persones expertes és començar la vacunació prestant especial atenció als més vulnerables, que rebran aquesta nova dosi de reforç per tenir elevada la seva immunitat», ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. 

Així, la quarta dosi de la vacuna, que s’administra el mateix dia arreu del país, començarà amb els més grans de 80 anys i els qui viuen en residències.

Una vegada s’hagi completat aquest grup de població, seguirà amb els més grans de 60 anys, el personal de centres sanitaris i els qui no tinguin la pauta completa de vacunació. 

Fins al moment, i tret que decideixi el contrari la Comissió de Salut Pública, la quarta dosi contra la covid-19 no està indicada per a menors de 60 anys sans. 

En aquest sentit, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) ja ha advertit que no hi ha «evidències científiques» que defensin la necessitat d’administrar aquesta nova dosi de reforç a la població general. No obstant, «després de revisar les dades sobre el risc més gran de coronavirus grau en la gent gran», sí que se n'avala l’ús en les persones més vulnerables.

¿Com són les noves vacunes?

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha aprovat les primeres vacunes de Moderna i Pfizer adaptades a òmicron i les seves múltiples variants: Comirnaty Original/Omicron BA.1 i Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Les noves vacunes bivalents «poden ampliar la protecció davant diferents variants i, per tant, s’espera que ajudin a mantenir una protecció òptima».

Els efectes secundaris de la ‘punxada’ «són lleus i de curta durada». El seu ús només està recomanat «en persones més grans de 12 anys que han rebut almenys un cicle primari de vacunació contra la covid». 

Estan adaptades «per coincidir millor amb les variants circulants del SARS-CoV-2 i s’espera que ofereixin una protecció més àmplia contra les diferents variants».

Amb aquesta aprovació:

  • «S’amplia encara més l’arsenal de vacunes disponibles per protegir les persones contra la covid-19 a mesura que continua la pandèmia, i s’anticipen noves onades d’infeccions en la temporada de tardor i hivern».

I tot i que «no és possible predir com evolucionarà el virus en el futur i quines variants circularan aquest hivern», les noves vacunes bivalents són l’eina més eficaç i segura contra el coronavirus.

¿He de vacunar-me per anar a l’estranger?

Els passatgers que arribin a Espanya per via aèria ja no estan obligats a presentar el passaport covid i complimentar el formulari de control sanitari, a través de l’aplicació Spain Travel Health.

Però aquesta normalització de la mobilitat internacional no s’aplica en altres països, on continua sent necessari tenir la pauta completa de vacunació (dues dosis) amb almenys dues setmanes abans de la sortida:

  • Estats Units. Només es necessita acreditar que s’està totalment vacunat.

  • Xina. Continua sent un dels països més restrictius. La política ‘covid zero’ es tradueix en passaport covid obligatori, proves PCR (2 proves negatives), quarantena a l’arribada (7 dies en un allotjament aprovat pel Govern, i tres més d’addicionals –a càrrec del turista– en la seva pròpia residència o allotjament) i certificat de declaració sanitària.

  • Japó. No és necessari presentar PCR negativa, però sí que s’ha de comptar amb passaport de vacunació que reflecteixi que s’han rebut 3 dosis d’una de les vacunes reconegudes per aquest país (Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen). Totes s’administren, o s’han administrat, en algun moment a Espanya.

Llavors, si es pretén viatjar a alguns d’aquests tres països, s’ha de comptar amb la pauta completa (al Japó amb la dosi de reforç) com a requisit indispensable.

Grip: ¿Serà més virulenta? ¿M’he de vacunar?

Les dades d’Austràlia, que serveixen com a model sobre com serà la temporada de grip a Europa, ens han mostrat aquest any una onada epidèmica «anòmala».

Segons els experts ha sigut la pitjor dels últims cinc anys. I, sobretot, amb una incidència especial en els nens de 5 a 9 anys.

«És molt probable que ens hàgim d’enfrontar a la mateixa situació a Espanya», assenyala el viròleg Estanislao Nistal a aquest portal. I per això:

  • «Les xifres de contagis a Austràlia haurien de servir perquè reforcem la campanya de vacunació amb l’objectiu d’avançar-nos al virus de la grip i protegir així les persones més vulnerables».

Aquestes xifres poden tenir una explicació: els escassos casos de grip que s’han comptabilitzat en els dos últims anys.

«El reforç natural de la nostra immunitat davant el virus de la grip ha sigut «menys potenciat que en anys anteriors a l’haver estat menys exposat a la infecció».

Per això, és una incertesa saber «fins a quin punt aquesta menor exposició serà determinant per tenir més casos de grip aquest any

Per tant, i davant la primera tardor sense mascaretes i amb la previsió que la grip pugui ser més virulenta aquest any, es recomana la vacunació als grups de risc:

  • Persones més grans de 65 anys.

  • Persones amb alt risc de complicacions derivades de la grip.

  • Personal sanitari i sociosanitari.

  • Embarassades en qualsevol trimestre de gestació.

Segons especifica Sanitat, «tot i que la malaltia és més alta en la infància i la joventut, les complicacions i la mortalitat és més elevada en la població més gran de 65 anys».

Per tant, no es recomana la vacunació en nens sans. 

El 75% dels casos greus de grip «que requereixen hospitalització passen en persones de 65 o més anys d’edat». A més, «més del 80% de les defuncions per grip es produeixen igualment en aquest rang d’edat».

¿Puc vacunar-me contra la covid i la grip alhora?

Sí. I és el que han demanat molts experts, per agilitar el procés i reduir la càrrega sobre el personal sanitari.

Notícies relacionades

Però a Espanya la campanya de la grip comença la segona setmana d’octubre.

Amb tot, aquelles persones que rebin cita per vacunar-se contra la covid-19 quan ja s’hagi iniciat la campanya de vacunació contra la grip, és probable que rebin les dues dosis alhora.

  • «Sí. Poden administrar-se en la mateixa cita. Les dues vacunes s’administraran en llocs anatòmics diferents».