Cas Mercuri

Sabadell revisarà el contracte del servei d’escombraries i neteja viària amb l’empresa Smatsa

Les conclusions es faran públiques en un termini de mig any per valorar la possible nul·litat de l’adjudicació

Sabadell revisarà el contracte del servei d’escombraries i neteja viària amb l’empresa Smatsa

Albert Segura / ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

El ple de l’Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental) del pròxim 1 de febrer donarà llum verda a la revisió del contracte del servei de neteja de l’espai públic i la recollida d’escombraries amb l’empresa Smatsa. L’adjudicació es va realitzar el 2012 per un import de 18,5 milions anuals fins al 2027 i forma part de la investigació del cas Mercuri.

El fet que hi hagi dos procediments judicials oberts al seu voltant i que la formació Crida per Sabadell hagi demanat la revisió són prou motius com perquè el secretari municipal hagi validat el procediment.

La previsió és que el dia 1 de febrer s’aprovi la proposta, i que es presentin els resultats en un màxim de 6 mesos per valorar si es traslladen a la Generalitat i la possibilitat de declarar nul el contracte.

Fins a 13,6 M d’euros per rescindir el contracte

En el mandat 2015-2019 el govern municipal, integrat per ERC, Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell, va impulsar un procediment per municipalitzar el servei però, segons detallen fonts municipals, no van avançar en l’elaboració d’un informe per valorar les repercussions jurídiques i econòmiques que tindria rescindir el contracte amb Smatsa.

L’actual govern ha encarregat uns informes en aquesta línia, que segons avança el ‘Diari de Sabadell’ i han confirmat fonts municipals a l’ACN, suposaria una despesa d’entre 6,6 i 13,6 milions que el consistori hauria d’abonar a la concessionària. Una vegada analitzada la situació actual, el secretari municipal ha validat l’inici d’una revisió del contracte que donarà el tret de sortida de manera oficial en el ple de l’1 de febrer.

Termini de 6 mesos

Aquest procediment servirà per reunir tota la informació de què es disposa a través d’un funcionari o jurista, que haurà d’enviar tot el material a les parts implicades, també a l’empresa, que al seu torn podrà presentar al·legacions.

En un termini de sis mesos com a màxim, es reuniran totes les conclusions en un expedient i s’elevarà al ple municipal, previsiblement el del juliol o setembre, ja que a l’agost no se’n celebra.

El resultat de la votació que es faci en el ple no determinarà, segons fonts municipals, que el contracte sigui considerat nul, en cas que es confirmin irregularitats, per exemple, en la manera com es va assignar o va publicitar, sinó que obrirà la porta a traslladar-lo a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que determinaria la seva nul·litat, en cas que aquest fos el resultat.

Contracte sota sospita

El contracte amb Smatsa és un dels protagonistes de la investigació del cas Mercuri, que analitza les presumptes irregularitats en l’adjudicació del concurs del servei de neteja i recollida d’escombraries. Es tracta de la possible connivència entre l’empresa i el consistori sota el mandat de Manuel Bustos, que aquest mes de gener ha ingressat a presó per una sentència relativa al mateix cas judicial.

Les evidències mostraven que l’empresa concessionària hauria tingut coneixement de les condicions del concurs anteriorment, guanyant avantatge respecte a altres competidors, com les puntuacions prèvies, a través de trobades amb el germà de l’alcalde, Paco Bustos, que era regidor al consistori.

Notícies relacionades

A part, hi ha altres aspectes que estan sota sospita, com la durada de 15 anys i 5 més ampliables del contracte, o la garantia exigida del 0,2% de l’import d’adjudicació en lloc del 5% habitual.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Sabadell