Ple municipal

Sabadell demana més personal administratiu a la comissaria per millorar l’expedició del NIE

El col·lapse administratiu a la Policia Nacional quant a l’expedició i renovació de la documentació relacionada amb l’estrangeria afecta prop de 30.000 sabadellencs

Sabadell demana més personal administratiu a la comissaria per millorar l’expedició del NIE

ERC Sabadell

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple municipal de Sabadell (Vallès Occidental) ha aprovat per unanimitat la moció del grup d’ERC que insta demanar al Ministeri d’Interior més recursos per millorar l’expedició dels NIE i DNI.

En concret, el text de la moció exigeix a l’Executiu que incrementi un 23% el personal responsable d’aquests tràmits i que dediqui més recursos a adquirir i posar al dia els equips informàtics, així com que es puguin pagar les taxes derivades de la tramitació del DNI, el NIE i el passaport amb targeta.

Els republicans, que són el principal grup de l’oposició municipal, han presentat la proposta en roda de premsa acompanyats del president de l’Associació Pakistanesa de Sabadell i vicepresident de la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès, Safian Younas, i el president de l’Associació Africana de Sabadell, Sanna Manneh.

Col·lapse amb conseqüències

La moció dona resposta al col·lapse de la comissaria de la Policia Nacional a Sabadell quant a l’expedició i renovació de documents d’identitat i gestions administratives relacionades amb l’estrangeria.

L’atenció per aquesta mena de tràmits és exclusivament presencial i amb cita prèvia, el que perjudica especialment els ciutadans estrangers –prop de 30.000 a la cocapital vallesana–, que poden tardar setmanes i mesos a obtenir la documentació. «A causa d’aquesta situació», diu el text que ERC ha presentat al ple, «molta gent ha vist com li caducava el permís de residència i treball, causant-li uns perjudicis irreparables».

«He patit molt en aquest sentit», argumenta Maneh, que explica que nombroses vegades ha hagut de demanar permís al seu lloc de treball per poder renovar la documentació «i si hi ha una feina important, de vegades no te’l donen».

Fins a 500 euros per cita prèvia

Les màfies també han contribuït a aquesta situació de col·lapse: aquestes organitzacions aconsegueixen cites prèvies i les venen per xifres que van dels 200 als 500 euros; unes tarifes que dos de cada tres estrangers (el 65%) acaben pagant, segons destapava el desembre del 2020 una enquesta del Consell Municipal d’Immigració (CMIB). El president de l’Associació Africana de Sabadell assegura haver «vist casos de gent disposada a pagar fins a 300 euros per poder renovar els papers perquè són necessaris per treballar».

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC Sabadell, Gabriel Fernández, es mostrava contundent: «Volem acabar amb aquesta situació de caos administratiu, així com amb les màfies que es beneficien d’aquesta situació».

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Sabadell