Passat industrial

Aprovada la rehabilitació de les xemeneies de la Granja del Pas i Cal Marcet de Sabadell

Amb un pressupost de més de 260.000 euros, el projecte permetrà garantir l’estructura de les dues construccions

Aprovada la rehabilitació de les xemeneies de la Granja del Pas i Cal Marcet de Sabadell

Ayuntamiento de Sabadell

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta de Govern Local de Sabadell (Vallès Occidental) ha aprovat el projecte que permetrà reforçar i rehabilitar les xemeneies de la Granja del Pas i l’antiga fàbrica de Cal Marcet. L’objectiu és garantir que l’estructura de les dues construccions es mantingui estable i duri de cara al futur.

L’obra consistirà a fer una reparació completa de les fissures i esquerdes exteriors i interiors que hi ha a les xemeneies, sanejar les anelles i rejuntar l’obra. També s’enderrocaran els trams afectats de les dues xemeneies, amb nombroses esquerdes, i es reconstruiran cornises i trams visualment destacables de la xemeneia original que s’hagin eliminat o fet malbé en actuacions anteriors.

El pressupost total és de 261.015,93 euros, 130.899 per a la xemeneia de Cal Marcet i 130.116,93 per a la de la Granja del Pas.

Xemeneies dels anys 40

S’aprofitarà l’actuació per posar un parallamps a cada xemeneia. L’interior es dotarà d’il·luminació de cara al manteniment futur, es rehabilitarà l’escala de gat i es renovaran els revestiments, a més de tornar a pintar les superfícies emblanquinades.

En el cas de l’antiga fàbrica de Cal Marcet, la fàbrica està situada a l’illa delimitada pels carrers de Pau Claris, Jacint Verdaguer, del Riu-sec i de Permanyer. És obra de l’enginyer Antoni Forrellat i data de 1942.

Pel que fa a la Granja del Pas, és al Parc Central del Vallès, en un terreny entre el camí antic de Terrassa i el carrer de Leonardo da Vinci, al barri de Campoamor. Es va construir entre 1945 i 1949, però se’n desconeix l’autor.

Es conserven 45 xemeneies

Notícies relacionades

A Sabadell es conserven 45 xemeneies industrials. Un bon nombre formen part de conjunts industrials encara existents –en funcionament, tancats o en ruïna–, mentre que altres han perdut la instal·lació a què estaven associades i ara formen part del teixit urbà, bàsicament en places o parcs, patis d’equipaments culturals o educatius o l’interior d’illes construïdes.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Sabadell