Vivenda

45 municipis declarats àrea tensa per a l’aplicació de contenció de rendes del lloguer

Aquesta setmana es compleix un any des de l’aprovació d’aquesta mesura

2
Es llegeix en minuts
ACN

Un total de 60 municipis seran considerats mercat d’àrea tensa per a l’aplicació de la contenció de rendes de lloguer, dels quals 45 ja tenen aprovada la declaració i els 15 restants ho faran en les pròximes setmanes, segons va informar el Departament de drets Socials coincidint amb el primer any de l’aprovació de la llei que regula aquesta mesura.

La Llei estableix que els municipis que es declarin com a àrea amb mercat de vivenda tensa hauran d’aplicar als contractes de lloguer de contenció de rendes que regula la norma. Aquella declaració tenia una vigència anual i els municipis que ho desitgin han sol·licitat la renovació de l’esmentada declaració.

Dilluns passat, a un any del compliment de la vigència de la llei de contenció de rendes, es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el llistat de 24 municipis catalans que han demanat a l’Agència Catalana de l’Habitatge de Catalunya formar part de la llista.

Els municipis afectats

Es tracta de Blanes, Canet de Mar, Cardedeu, Figueres, la Garriga, Girona, Igualada, Lleida, Manresa, el Masnou, Mataró, Mollet del Vallès, Olesa de Montserrat, Rubí, Sabadell, Salt, Sant Fruitós de Bages, Sant Pere de Ribes, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Sadurní d’Anoia, Tarragona, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú.

D’altra banda, Barcelona ja va renovar la declaració d’àrea tensa i l’AMB va fer el mateix en vint municipis, concretament Badalona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicens dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

Per poder ser considerat àrea de mercat tensa és necessari que la mitjana del preu dels lloguers de vivenda experimenti un creixement sostingut clarament superior a la mitjana de Catalunya; que la càrrega del cost del lloguer de vivenda superi de mitjana el 30% en ingressos habituals de les llars o que la mitjana del preu dels lloguers de vivenda superi el 30% de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys.

15 municipis més pròximament

Un altre supòsit és que el preu dels lloguers hagi experimentat en els cinc anys anteriors en el moment de la declaració un creixement interanual acumulat d’almenys tres punts percentuals per sobre de la taxa interanual de l’IPC.

Notícies relacionades

D’altra banda, està previst que en els pròxims mesos entrin a formar part dels municipis d’àrea tensa 15 municipis més: Castellar del Vallès, Manlleu, Vic, Premià de Mar, el Vendrell, Sitges, Vilassar de Mar, Reus, Olot, Cerdanyola, l’Hospitalet de Llobregat, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Sant Adrià de Besòs i Begues.

Més notícies de Sabadell, Terrassa, Rubí,Mollet del Vallès i Mataró en les edicions locals d’EL PERIÓDICO