Oci nocturn

Sabadell limita l’obertura de discoteques per evitar una nova Zona Hermètica: «No volem un supermercat de l’oci nocturn»

  • Es preveu allunyar de les zones habitades qualsevol discoteca amb aforament per a 150 persones o més

  • L’executiu confia que la nova regulació pugui entrar en vigor després de l’estiu

  • El govern local ha remarcat que fixar límits als nous locals d’oci nocturn és una mesura que pretén recuperar l’activitat d’aquest sector

Sabadell limita l’obertura de discoteques per evitar una nova Zona Hermètica: «No volem un supermercat de l’oci nocturn»
5
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Sabadell ha impulsat una nova normativa per limitar l’obertura de bars musicals i discoteques i evitar que es repeteixi el fenomen de l’antiga Zona Hermètica.

«No volem un supermercat de l’oci nocturn», ha remarcat aquest dimecres la tinenta d’Alcaldía de Desenvolupament Econòmic, Montse González, que ha defensat la necessitat de trobar l’«equilibri» entre l’activitat d’aquest sector i el descans dels veïns.

Així, es preveu allunyar de les zones habitades qualsevol discoteca amb aforament per a 150 persones o més. La nova regulació forma part d’una modificació urbanística que també limita els usos religiosos i les vivendes d’ús turístic. L’executiu confia que pugui entrar en vigor després de l’estiu.

Espais d’ús religiós i pisos turístics

El govern local ha remarcat que fixar límits als nous locals d’oci nocturn és una mesura que pretén recuperar l’activitat d’aquest sector per facilitar l’accés de la joventut, però sense destorbar el descans veïnal.

La regulació arriba un any després que el ple municipal suspengués la concessió de noves llicències a l’espera de definir com s’havia de posar ordre a la ciutat. La proposta, que comporta modificar el Pla General d’Ordenació Urbanística, aprofita l’ocasió per marcar també les normes per obrir espais d’ús religiós i pisos turístics.

En el cas dels usos recreatius, la nova normativa condiciona l’obertura dels establiments en funció de l’amplada del carrer i de la proximitat a les zones residencials o de serveis públics. En aquest sentit, per exemple, els locals d’oci nocturn o cases d’apostes mai podran estar a menys de 200 metres d’una escola, equipament sanitari o esportiu, ni tampoc es permetrà la seva obertura paret amb paret d’una vivenda.

Activitat en baixos i clubs cannàbics

Només en el cas d’establiments amb un aforament menor a 150 persones sí que s’autoritzarà l’activitat als baixos d’un edifici. La resta –amb previsió que hi hagi sales de fins a 1.000 persones– hauran d’anar ubicats als afores de la ciutat, distribuïts als diferents polígons.

Així mateix, la proposta divideix la ciutat en quatre grans àrees. Dins d’aquestes, es diferencia la distància que han de tenir els locals entre si, que varia d’entre 300 a 1.000 metres en funció de la zona de Sabadell. La restricció també és diferent si es tracta de discoteques i bars musicals, o bé de cases d’apostes, ‘after hours’ i prostíbuls. En tots els casos, la nova normativa no afecta els establiments que ja estiguin funcionant actualment.

Els negocis que queden fora de tota aquesta nova regulació són els clubs cannàbics. El consistori ha recordat que una sentència del Tribunal Suprem impedeix als ajuntaments definir una normativa per a aquest sector, per la qual cosa Sabadell el deixa al marge fins que Espanya aprovi una llei que reguli aquests locals.

La història de la Zona Hermètica

Amb la nova regulació, l’Ajuntament ha defensat que no vol «un supermercat de l’oci nocturn». González espera que el final de la moratòria de llicències i els nous paràmetres ajudin a revifar el sector i a crear zones d’oci, si bé va remarcar que es vol evitar «el nivell de concentració que hi havia anys enrere i que va suposar nombrosos problemes de convivència».

I és que Sabadell es va convertir als anys 90 en destinació de milers de veïns de Barcelona i la seva àrea metropolitana que volien sortir de festa. El polígon conegut com la Zona Hermètica, en honor a l’empresa Unidad Hermètica i situada al barri de Gràcia, va arribar a aglutinar fins a 40 de locals, amb estils diferents i amplis aforaments. Els establiments van ser pol d’atracció de persones de totes les edats, sobretot joves, que omplien el polígon des de dijous i fins diumenge.

No obstant, el volum cada vegada més gran de gent va generar malestar als veïns del barri, que van denunciar de manera reiterada incivisme a la zona: des de baralles a l’ocupació massiva dels carrers, impedint als residents poder aparcar, amb danys en propietats privades i mobiliari públic i la utilització dels carrers com urinaris. Fins a 12.000 persones arribaven a omplir els carrers cada nit, amb cues en els principals accessos des de l’autopista C-58.

Fruit d’aquestes queixes, el ple va aprovar el 2016 posar punt final a l’activitat de l’oci nocturn a la Zona Hermètica, i fins al 2018 van anar tancant els grans tòtems de la nit sabadellenca, des de Bora Bora fins a Park Paladium. El consistori, no obstant, va acordar tirar endavant un nou pla d’usos que s’ha retardat en el temps fins a la presentació d’aquest dimecres.

A debat en el ple de març

Després de la presentació d’aquest dimecres, el govern preveu exposar la seva proposta a la resta de grups municipals, a les associacions de veïns i també als operadors directament afectats. En el cas dels locals d’oci nocturn, la tinenta d’Alcaldia Montse González va admetre que el plantejament «és una mica restrictiu» i ha obert la porta a recollir al·legacions dels empresaris.

González ha insistit que la intenció de l’Ajuntament és «evitar un conflicte com el que hi havia a la Zona Hermètica», i es va mostrar esperançada a arribar a una entesa amb els operadors. Sobre les converses amb el sector i els veïns, va dir que s’ha descartat reunir-los durant la redacció de la proposta inicial perquè, va assegurar, el procés hauria sigut «més complicat» si s’haguessin intentat recollir tots els interessos.

Notícies relacionades

La previsió del govern és portar la modificació urbanística en el ple del mes de març per aconseguir la seva aprovació inicial. Després s’obrirà un període d’un mes per presentar al·legacions abans de votar l’aprovació provisional i traslladar-lo a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat, que l’haurà de validar de cara a l’aprovació definitiva. Segons els càlculs de l’Executiu local, tot aquest procés podria estar a punt a la tardor.

Més notícies de Sabadell, a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA