Seguretat

Sabadell i Interior preveuen que els Mossos puguin denunciar en matèria de trànsit i convivència

  • El canvi permetria dotar el cos de la capacitat de denúncia d’aquest tipus d’infraccions, i donar així suport a la Policia Municipal, encarregada de desenvolupar-les

  • Sabadell seria la segona ciutat catalana on es podrien portar a terme aquest tipus d’actuacions, després de Barcelona

  • L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, assegura que ja existeix una entesa política i que ara s’està estudiant el vessant jurídic per fer-ho possible

Sabadell i Interior preveuen que els Mossos puguin denunciar en matèria de trànsit i convivència
3
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Sabadell i el Departament d’Interior treballen perquè els Mossos puguin fer efectives denúncies de trànsit greus i molt greus i d’infraccions vinculades a l’ordenança de convivència i civisme al terme municipal. Així ho ha anunciat l’alcaldessa, Marta Farrés, després de reunir-se aquest dijous passat amb la Junta Local de Seguretat, amb la participació del conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

L’alcaldessa ha destacat que a Sabadell els fets delictius van baixar un 11,5% el 2020, en part a causa del confinament domiciliari imposat durant el primer estat d’alarma. A més, s’han interposat 6.000 denúncies vinculades a la vulneració de les mesures impulsades per la pandèmia del coronavirus.

De la reunió en matèria de seguretat es va desprendre l’acord, que permetria que els Mossos portessin a terme funcions que per competència no els correspon en trama urbana. Sabadell seria, així, la segona ciutat catalana on es podrien portar a terme aquest tipus d’actuacions, després de Barcelona.

Vessant jurídic en estudi

«Es va acordar iniciar el procediment per modificar el conveni de col·laboració amb Interior perquè els Mossos i la comissaria de Sabadell puguin denunciar infraccions de trànsit greus i molt greus, i infraccions de l’ordenança de convivència i civisme en el terme municipal», ha anunciat Farrés.

En aquest sentit, assegura que l’entesa política ja existeix, i que ara s’està estudiant el vessant jurídic per fer-ho possible.

El canvi permetria dotar el cos de la capacitat de denúncia d’infraccions d’aquestes característiques, recolzant així la Policia Municipal, encarregada de desenvolupar-les. D’aquesta manera incrementaria el nivell de control d’aquesta tipologia de faltes.

Baixen els delictes

D’altra banda, al llarg del 2020 es van produir a Sabadell 9.327 delictes, un 11,5% menys que el 2019, quan se’n van computar 10.539. Aquesta situació ve derivada, en part, per les restriccions de mobilitat amb el confinament domiciliari.

D’aquests fets delictius, el 81% (7.595) són delictes contra el patrimoni, els quals es van reduir un 12,9% en relació amb el període anterior (8.715). El 18% restant de delictes, fan referència a altres tipologies.

Destaquen els relacionats directament contra les persones, amb una disminució del 5,5% respecte al període anterior (de 1.021 a 965), la reducció en un 14,4% dels delictes contra la seguretat viària (de 451 a 386), i d’un 6,5% els delictes contra la salut pública (de 92 passen a 86). La Policia Municipal ha intervingut en el 64% de les actuacions, amb un descens de les detencions en un 2,2%, passant de 1.022 en el període anterior a 1.000 en l’actual.

Pràcticament el 90% de les persones detingudes són homes, majoritàriament de nacionalitat espanyola. Per edats, gairebé el 42% són persones majors de 36 anys i un 28,5% en tenen entre 26 i 35.

6.000 denúncies durant la pandèmia

Per la seva banda, Farrés ha detallat que la Policia Municipal va efectuar prop de 6.000 sancions relacionades amb l’incompliment de diferents supòsits relacionats amb la pandèmia.

Durant el primer estat d’alarma, del 15 de març al 20 de juny, es van registrar 3.009 infraccions, amb 4.091 serveis per garantir el seu compliment, i va identificar 4.706 persones i en va denunciar 2.937 per l’incompliment de les mesures imposades, amb nou ciutadans detinguts.

Posteriorment, entre el juliol i el 25 d’octubre, es van registrar 1.002 infraccions, 585 per no portar mascareta, 251 per consum d’alcohol a la via pública, 22 per reunions superiors a 10 persones, i 127 infraccions per reunions de més de 6 persones i per suspensió d’activitats de restauració.

També es van computar 37 infraccions més, per no respectar horaris, fumar sense mantenir la distància o per activitats professionals no autoritzades, entre d’altres.

Notícies relacionades

Quant al període encara vigent, del segon estat d’alarma iniciat el 25 d’octubre i fins al 15 de desembre, s’han registrat 1.703 infraccions, sobretot per no portar mascareta, superar les reunions de més de sis persones, i incomplir el toc de queda i les restriccions de mobilitat municipal.

Més notícies de Sabadell, a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Sabadell