Reclamació conjunta

Alcaldes del Vallès Occidental assenyalen les elèctriques com a responsables dels talls de llum

  • Alguns consistoris ja han anunciat que emprendran accions legals contra Endesa

  • Sabadell denuncia que al voltant de 800 famílies de la ciutat es van veure afectades pels talls el cap de setmana passat

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Aquest divendres un total de 13 alcaldes del Vallès Occidental han denunciat els talls de llum que en una mesura o una altra pateixen els diferents municipis de la comarca. Coordinats a través del Consell Comarcal del Vallès Occidental, els diferents alcaldes insisteixen a assenyalar que els costos de subministraments que es produeixen des de fa setmanes van «més enllà de connexions irregulars» i que la causa principal és «la falta de manteniment de la xarxa de distribució de la companyia». Així ho ha manifestat Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, que també reclama un manteniment de la xarxa que sigui «preventiu» i «no només correctiu».

Giménez ha expressat que aquesta situació, a més, es veu agreujada per l’encariment de la factura de la llum, «un 28% superior respecte a fa un any». Així, el president del Consell Comarcal incideix en la importància de mantenir una reunió del conjunt de municipis vallesans afectats per «concretar un pla d’inversions» a la xarxa elèctrica de les diferents ciutats i garantir així un «subministrament elèctric digne i de qualitat».

D’altra banda, alcaldes d’alguns dels municipis més afectats pels talls de llum, com Sabadell, Terrassa i Montcada i Reixac, ja han anunciat que emprendran accions legals contra la companyia Endesa. En el cas de Terrassa, l’alcalde Jordi Ballart, ha explicat que ha traslladat la situació de la ciutat a la Fiscalia per saber si existeix un delicte de coaccions. «Creiem que hi pot haver un delicte de coaccions, no ho sabem segur. Per això deixem que sigui la Fiscalia qui ho determini», ha afirmat Ballart.

Des de Sabadell, s’estan estudiant les opcions per «articular una demanda col·lectiva», que es presentaria per via civil o fins i tot penal. Així mateix, la Policia Municipal està aixecant actes, «certificant situacions relacionades amb els talls de llum» i comenten que s’han traslladat a fiscalia els casos que «poguessin ser constitutius de delicte per vulneració del dret d’accés a subministrament energètic». D’altra banda, l’Ajuntament de Montcada i Reixac denunciarà la companyia al Departament d’Indústria de la Generalitat i a l’Agència Catalana de Consum per «possible vulneració dels drets bàsics de la ciutadania» i per l’«incompliment de l’obligació de subministrament d’energia».

Sobre aquesta qüestió, des d’Endesa assenyalen que no entraran en valoracions i simplement afegeixen que són a disposició dels òrgans competents.

800 famílies afectades a Sabadell

Alguns municipis pateixen els talls de llum des de fa mesos, tot i que la situació s’ha agreujat des de mitjans de desembre i, especialment, amb l’onada de fred que va arribar el cap de setmana passat. En el cas de Sabadell, l’alcaldessa Marta Farrés denuncia que es van veure afectades al voltant de 800 famílies de la ciutat. «No és cert que aquests talls vinguin de situacions d’irregularitat. Aquest cap de setmana els talls van afectar vuit barris de diferents zones de la ciutat, això no significa que a Sabadell tothom s’hagi connectat de manera irregular o s’hagi dedicat a la marihuana», diu Farrés.

Des del consistori de Sabadell expliquen que Farrés i altres alcaldes es van reunir dimecres amb Endesa, i que la companyia «es va comprometre a escoltar les propostes dels municipis en relació amb la millora de la xarxa elèctrica» i a informar-los de les inversions que la companyia realitzarà en les seves infraestructures. «Ja s’estan realitzant algunes actuacions i s’espera que millori la situació», assenyala l’alcaldessa de Sabadell.

En la mateixa línia que Farrés, l’alcalde de Terrassa ha assenyalat que tenen acreditades unes 355 famílies afectades pels talls, moltes de les quals des de mitjans de desembre als barris de les Arenes, la Grípia i Can Montllor, però que han detectat problemes a pràcticament tots els barris de la ciutat.

Alcaldes d’altres municipis, com Sant Cugat, Rubí, Polinyà o Matadepera, han explicat que no pateixen una situació estructural de talls de llum, però que alguns veïns s’han vist afectats per errors puntuals en el subministrament, principalment des de l’arribada del fred. En el cas de Rubí, l’alcaldessa Ana María Martínez ha comunicat que han detectat «talls intermitents» a l’eix comercial de la ciutat i que a les zones d’urbanitzacions de la ciutat una vintena de famílies fa dos dies que estan afectades per talls puntuals.

Endesa manté que la xarxa està en bon estat

Des d’Endesa defensen que la xarxa «està preparada, dimensionada i en bon estat» i que passa les diferents revisions i insisteixen que «no seria així un problema de falta de manteniment, ni de falta d’inversió». Fonts de la companyia assenyalen que cada juliol presenten el pla d’inversió de la companyia, «que ens ho aprova la Generalitat» i que és triennal, «tot i que es revisa cada any.

Així, afegeixen que el juliol passat es va presentar el pla 2021-24, amb una inversió de 68,5 milions d’euros per al Vallès Occidental. Una quantitat destinada a «incrementar la capacitat de la xarxa, garantir-ne la solidesa i adaptar-la a la transformació energètica i als nous usos que puguin venir».

Notícies relacionades

En la trobada han participat els alcaldes de Castellar, Terrassa, Sabadell, Matadepera, Polinyà, Palau-solità i Plegamans, Montcada i Reixac, Ripollet, Cerdanyola, Rubí, Badia, Barberà i Sant Cugat.

Més notícies de Sabadell, Terrassa,Rubí a l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA